Stephane Ginsburgh

Categorie:muzikant, solist, hedendaagse muziek
1969
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

 

 

Stephane Ginsburgh wordt geprezen om zijn gedurfde pianospel waarvan "de uitvoering een sublieme, verenigde schoonheid vertoont, zoals die in het willekeurige rooster van een sneeuwvlok". Hij treedt regelmatig op in recitals en kamermuziek wereldwijd. Hij trad op op tal van festivals zoals Ars Musica, Quincena Musical de San Sebastián, ZKM Imatronic, Agora op IRCAM, Bach Academie Brugge, Ultima Oslo, Darmstadt Ferienkurse, Gaida (Vilnius), Warsaw Autumn, Musica Strasbourg, Klara Festival en Accademia Chigiana.

Als onvermoeibare onderzoeker van het repertoire, maar ook op zoek naar nieuwe combinaties, waaronder stem, percussie, performance of elektronica, wijdt hij veel van zijn energie aan hedendaagse muziek. Hij speelt regelmatig met het Ictus Ensemble, werkte samen met vele componisten zoals Frederic Rzewski, Jean-Luc Fafchamps, Stefan Prins, Alec Hall en Matthew Shlomowitz van wie hij werken in première bracht, evenals met choreografen zoals Anne Teresa De Keersmaeker en visual kunstenaars. Hij trad op met altviolist Garth Knox, sopraan Sarah Defrise, basse Shadi Torbey, percussionist Miquel Bernat en fluitist Manuel Zurria. Stephane Ginsburgh houdt van meeslepende uitvoeringen: hij speelde op één avond de complete pianosonates van Prokofjev, de pianosonates van Galina Ustvolskaya of de zes laatste sonates van Beethoven.

Ginsburgh nam Feldman, Duchamp, Satie, Fafchamps op voor Sub Rosa. Voor World Edition nam hij de wereldpremière op van twee stukken van David Toub. Zijn volledige pianosonates van Prokofjev werden in 2015 uitgebracht op Cypres Records. In 2018 publiceerde Grand Piano/NAXOS zijn opname van de wereldpremière van het "Bad-Tempered Electronic Keyboard", een reeks van 24 preludes en fuga's van de componist en schrijver Anthony Burgess. In 2019 bracht Kairos "Piano Hero" uit, dat is opgenomen in een album gewijd aan de muziek van Stefan Prins. Zijn laatste opnames voor Sub Rosa bevatten Julius Eastman's complete muziek voor vier piano's en stukken voor sprekende pianist van Frederic Rzewski.

Hij is laureaat van de Tenuto-wedstrijd 1995 en ontving in 1999 de Prijs Pelemans van de Belgische Componistenbond voor zijn toewijding in het uitvoeren van Belgische hedendaagse muziek. In 1998 was Stephane Ginsburgh medeoprichter van Sonar (voorheen le Bureau des Arts), een groep kunstenaars die zich toelegt op verschillende vormen van artistieke expressie en creatie, waaronder muziek, dans en literatuur, die hij leidde tot 2018. Hij was ook artistiek directeur van het Centre Henri Pousseur, een elektronische muziekstudio in Luik, van 2010 tot 2013.

Ginsburgh is professor piano aan de Haute école de musique de Genève. Hij gaf cursussen, lezingen en masterclasses aan universiteiten en conservatoria in Brussel, Bergen, Luik, Tel-Aviv, Luxemburg, Parijs en Londen. Na het voltooien van zijn studies met een master in muziek, werkte hij samen met Paul Badura-Skoda, Claude Helffer, Jerome Lowenthal en Vitaly Margulis. Stephane Ginsburgh behaalde een BA in wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel (ULB) en een DMA ( PhD in de Kunsten) van de Vrije Universiteit Brussel en het Koninklijk Conservatorium Brussel.

 


 

Selectieve discografie

Renaud de Putter - IsRenaud de Putter - Is (2001)
filmmuziek, 20ste eeuw
Stephane Ginsburgh, Géry Cambier, Igor Semenoff, Geert De Bièvre, Nicolas Franco, Garth Knox, Renaud De Putter

Selectieve discografie als medewerker

Stefan Prins - AugmentedStefan Prins - Augmented (2019)
21ste eeuw / hedendaags
Nadar Ensemble, Stefan Prins, Klangforum Wien

Verwante items in de databank

Externe links:Facebookpagina van Stephane Ginsburg
Spotify van Stephane Ginsburg