Vitaly Samoshko

Categorie:artiest / groep, muzikant, solist
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Korte beschrijving

Pianist van internationaal formaat. Winnaar van de koningin Elisabeth wedstrijd piano 1999. Sinds 2001 woont Vitaly Samoshko in Belgiƫ. Hij is docent piano aan het Koninklijk Conservatorium te Gent.

Biografie

Vitaly Samoshko studeerde piano bij Leonid Margarius aan het muziekconservatorium in zijn geboortestad Kharkiv, en later bij dezelfde meester aan de Internationale Pianoacademie „Incontri col Maestro“ in het Italiaanse Imola.
Tweede prijzen behaalde hij op de wedstrijd Busoni in Italië (1993), de internationale pianowedstrijden in Senigalia (1995) en Montreal (1996) en de wedstrijd A.Rubinstein voor pianomeesters (1998). In 1999 schitterde hij in Brussel op de Koningin Elisabethwedstrijd, waar hij de grote prijs won.
Met dergelijk palmares was hij welkom in Zurich, Parijs, New York, Amsterdam, en in diverse steden in Japan, waar hij telkens optrad in de grote concertzalen. In België was hij te gast op het Festival van Vlaanderen en het julifestival van Aulne, in de koninklijke theaters van Namen en Bergen en in deSingel van Antwerpen. In andere Europese landen was hij te beluisteren op het pianofestival in Ruhr, het Montpellier-festival van Radio France, het Festival Música Romântica in Zwitserland en het pianofestival Chopin in Polen; verder ook nog bij de Radio Suisse Romande te Genève, het muziekconservatorium van Milaan en in Musis Sacrum van het Nederlandse Arnhem.
Ook buiten de Europese grenzen heeft hij zijn carrière opgebouwd, met optredens op het internationaal pianofestival van Yokohama, het festival Savannah Onstage in de V.S., het internationale festival van Lanaudière in Canada en in het Puertoricaanse San-Juan. Hij concerteerde met wereldberoemde orkesten als het Filharmonisch Orkest van Tokio en de New Japan Philharmonic, het Orkest der Beethovenhalle, het Brabants Orkest, de symfonieorkesten van Sint Petersburg, Savannah en RNCM, en het Nationaal Orkest van België, steeds onder leiding van gereputeerde dirigenten als Charles Dutoit, Marc Soustrot, Gilbert Varga, George Octors, David Shallon, Louis Langrée en Arthur Fagen.
Sinds 2001 woont Vitaly Samoshko in België. Hij is docent piano aan het Koninklijk
Conservatorium te Gent.

Selectieve discografie

Sergei RachmaninovSergei Rachmaninov (2006)
romantiek
Vitaly Samoshko, Sergei Rachmaninov
Koningin Elisabethwestrijd voor piano 1999Koningin Elisabethwestrijd voor piano 1999 (1999)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Vitaly Samoshko, Belgian National Orchestra, Boudewijn Cox, Belgian National Orchestra, Vitaly Samoshko, Sergei Rachmaninov, Franz Liszt, Piotr Iljitsj Tsjaikovski (...)

Selectieve discografie als componist

Koningin Elisabethwestrijd voor piano 1999Koningin Elisabethwestrijd voor piano 1999 (1999)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Vitaly Samoshko, Belgian National Orchestra, Boudewijn Cox, Belgian National Orchestra, Vitaly Samoshko, Sergei Rachmaninov, Franz Liszt, Piotr Iljitsj Tsjaikovski (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Vitaly Samoshko op '88 keys' (09.2010)
Rach 3 revisited (03.12.2008)