Lode Dieltiens

Wijnegem, 18.09.1926 - 10.07.2014
Genre(s):koormuziek

Korte beschrijving

Lode Dieltiens speelde als knaap klarinet in de harmonie, studeerde piano en volgde muziekesthetica aan het Klein Seminarie van Hoogstraten.
Hij volgde les aan het Lemmensinstituut, toen in Mechelen, bij Flor Peeters, Mgr. Jules Van Nuffel, Staf Nees en Marinus De jong. Officiële diploma's werden aan het conservatorium van Antwerpen behaald en hij begon zijn carrière in het dagonderwijs, aan de academie van Lier, het conservatorium van Antwerpen en het Lemmensinstituut.
Van 1956 tot 2001 trad Lode Dieltiens jaarlijks op als dirigent op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Lode Dieltiens is de laatste dirigent-componist die op het zangfeest zijn eigen liederen kwam dirigeren. Daarmee sluit hij de indrukwekkende rij af van Lodewijk Mortelmans over Karel Candael, Ernest Brengier, Lieven Duvosel, Emiel Hullebroeck, Arthur Meulemans, Jef Tinel, Jef Van Hoof, Ivo Mortelmans, Renaat Veremans, Staf Nees, Fons Bervoets, Gaston Feremans, Marc Liebrecht tot Armand Preud’homme.
Tijdens de slotconcerten van de Dagen van het Vlaamse Lied leidde hij jarenlang de samenzang, samen met Jos Mertens (1924).
Lode Dieltiens overleed op 10 juli 2014

Selectieve discografie als componist

Nog klaarder dan die zonneNog klaarder dan die zonne (1994)
traditionele folk
Griet De Volder, Lieve Van Lancker, Karen Peeters, Kristiaan Van Ingelgem, Vic Nees, Flor Peeters, Piet Stryckers, Juliaan Wilmots (...)
Gildebroeders maakt plezierenGildebroeders maakt plezieren (1994)
traditionele folk, 20ste eeuw
Philippe Souvagie, Ludo Mariën, Nuove Musiche Orchestra, Vic Nees, Willem Kersters, Arthur Meulemans, Hugo Roels, Marinus De Jong (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Componist Lode Dieltiens (87) overleden (14.07.2014)
Lode Dieltiens (02.2012)
"Klassiek is niet saai" (11.04.2003)