Joris Blanckaert

Categorie:muzikant, componist
1976
Genre(s):hedendaagse folk, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):accordeon
Huidig/voormalig lid van:Bal des Boiteux, bOOmfanfare

Korte beschrijving

Joris Blanckaert was in het begin voornamelijk aanwezig in de wereldmuziek uit diverse culturen. De laatste jaren verschuift zijn activiteit meer in de richting nieuwe muziek voor diverse bezettingen.

Biografie

Joris studeerde toegepaste wetenschappen aan de Universiteit Gent. Na een opleiding als burgerlijk ingenieur en een specialisatie in overstromingsrisico en wiskundige statistiek start hij jazz accordeon aan het Gentse conservatorium bij Rony Verbiest, en compositie bij Frank Nuyts. In 2011 studeerde hij af en is ondertussen actief als muzikant/componist bij o.a. bal des boiteux en de bOOmfanfare, waarmee hij in binnen-en buitenland toerde en een aantal albums uitbracht.

Blanckaert componeert voor uiteenlopende bezettingen en producties, en is tevens componist en artistiek leider bij het muziektheater collectief Fosfor. Hij werkt samen met verschillende ensembles als Spectra, Emanon, Arsis4 en solisten.

Opdrachtgevers waren en zijn: het Festival van Vlaanderen, MiramirO, vzw HardScore, Muziekcentrum de Bijloke e.a. Sinds 2009 voert hij experimenteel onderzoek uit naar de interactie tussen solist, computer en publiek, op basis van spectrale theorie. Dit vindt een vervolg in de samenwerking met danseres Nelle Hens.

In 2010 werd zijn kameropera L'algerino in Italia, gebaseerd op Rossini's L'Italiana in Algeri, gecreëerd tijdens het MAfestival te Brugge. In 2012 volgde een adaptatie van fragmenten van opera's van Benjamin Britten, en in 2013 schreef hij 2 nieuwe kameropera's: The Wandering Womb, een monodrama voor sopraan Elise Caluwaerts, en Elle est moi und Töte mich, voor 11 stemmen en het Spectra Ensemble.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Weergaloos maar weerloos (28.04.2015)