Joris Blanckaert

Categorie:muzikant, componist, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
1976
Genre(s):hedendaagse folk, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):accordeon
Contact van:GAME (Ghent Advanced Master Ensemble)

Biografie

Joris Blanckaert werd geboren op 14 januari 1976 in Lokeren. Na zijn opleiding tot burgerlijk ingenieur met specialisaties in probabilistische methodes en risicoanalyse, startte Blanckaert in 2005 zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Hij studeerde er jazzaccordeon bij Rony Verbiest en behaalde een masterdiploma hedendaagse compositie bij Frank Nuyts (2011).

Naast diverse samenwerkingsprojecten met onder meer Symfonieorkest Vlaanderen, Spectra Ensemble, Emanon, Maeterlinck Quartet, Arsis4 en diverse solisten, was Blanckaert sinds 2001 als componist en als uitvoerend muzikant verbonden met de lichte muziekensembles bOOmfanfare (tot 2015) en bal des boiteux (tot 2008), waarmee hij een aantal albums uitbracht. Sinds 2008 is hij artistiek directeur van het kunstenaarscollectief Muzi a Zeny, waarin hij onder meer samenwerkte met sopraan Elise Caluwaerts, cellist Benjamin Glorieux, choreograaf NelleHens, en dramaturg Wannes Gyselinck. Vanaf 2009 deed Blanckaert onderzoek naar de realtime interactie tussen solist, computer en publiek, op basis van spectrale theorie en statistiek, met ondersteuning van kunstencentrum nOna. Een ander onderzoekstraject rond oog-oor-coördinatie in samenwerking met choreograaf/danseres Nelle Hens resulteerde in performances onder de noemer My Body, My Instrument.

Samenwerking met andere kunstenaars en muzikanten staat centraal in de activiteiten van Joris Blanckaert. Zo kwamen de kameropera The Wandering Womb en de lecture performance Tips & Tricks tot stand in nauwe samenwerking met Wannes Gyselinck. In 2015 kreeg Blanckaert de Provinciale Prijs voor muziek van de provincie Oost-Vlaanderen voor zijn opera elle est moi und töte mich. In 2019 won de voorstelling are we not drawn onward to new era de Edinburgh Fringe First Award. Van 2016 tot en met 2020 is hij componist in residentie bij De Bijloke.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Weergaloos maar weerloos (28.04.2015)
Externe links:Componistenfiche Joris Blanckaert