Raf De Keninck

Categorie:artistiek leider, dirigent, muzikant
30.01.1973
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Instrument(en):klarinet, klarinet (bas)

Biografie

Raf De Keninck behaalde in 1998 aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen het einddiploma klarinet, basklarinet en kamermuziek (specialisatie finaliteit) en met de grootste onderscheiding alsook het diploma 'Master in Music'. In hetzelfde jaar behaalde hij ook het einddiploma HAFABRA-directie.

In het academiejaar 2010 volgde een doctoraatsstudie aan VUB (Vrije Universiteit Brussel).

Als pedagoog (klarinet) was hij van 1991-2001 actief aan diverse Vlaamse muziekacademies. Van 1999 tot 2001 assisteerde hij symfonische orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.

Raf De Keninck werd laureaat van diverse nationale en internationale wedstrijden als Pro Civitatea (1992), laureaat van de tweejaarlijkse internationale wedstrijd 'Orpheus-Prijs' afdeling Solist (1997), laureaat van de kamermuziekwedstrijd José-Vigneront (1998), laureaat van de Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005) en behaalde hij een 5de plaats op de internationale dirigentenwedstrijd te Kerkrade (2005). In 2006 werd hij tevens halve finalist van het internationale kamermuziekconcours 'Gaetano Zinetti' te Verona, Italië.

Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP- Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs (2000).

Als klarinettist werkte hij samen met tal van orkesten en dirigenten zowel in Vlaanderen als op de internationale muziekscène. Hij verzorgde producties met de Beethovenacademie, Orchestre Philharmonique de Liège, Champ d'Action en diverse gelegenheidsensembles. Hij was solist met het 'Walter Boeykens clarinetchoir' en in 2004 creëerde hij tevens het klarinetconcerto van de Griekse componist D. Andrikopoulos.

Als klarinettist en op basklarinet creëerde hij tientallen werken die terug te beluisteren zijn op radio-opnames en cd-producties. Zo verzorgde hij tal van kamermuziekconcerten die al dan niet live werden uitgezonden door de Belgische radiozender KLARA en de Nederlandse concertzender Radio 4. Hij was in 2006 te beluisteren in een soloprogramma tijdens 'KLARA in de stad Geel' en in 2005 was er een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het Trio Energico optrad.

Als dirigent werkte hij niet alleen met vermaarde solisten zoals Walter Boeykens (B), Soon Sho (USA), Margriet Van Reisen (NL), Charlotet Riedijk (NL), Hans Van Kerkchoven (B) en Erwin Deleux (B) samen maar ook met tal van mensen uit andere kunstdisciplines zoals Pascale Platel, Hubert Damen, Koen Monserez en Steven Beersmans.

Momenteel is Raf De Keninck verbondenals artistiek leider aan het Vlaams sinfonietta en sinds begin 2012 is Raf De Keninck verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg als Managing Director Music.

Selectieve discografie

Frank Nuyts - FetishFrank Nuyts - Fetish (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Erwin Deleux, Frank Nuyts, Raf De Keninck, Vlaams Sinfonietta
TarquiniaTarquinia (2010)
20ste eeuw
Emanon ensemble, Hubert Damen, Peter Welffens, Joseph Jongen, Frits Celis, Alain Craens, Raf De Keninck
DarknessDarkness (2008)
20ste eeuw
Emanon ensemble, André Laporte, Stéphane Vande Ginste, Henryk Górecki, Raf De Keninck

Selectieve discografie als medewerker

Emanon MysteryEmanon Mystery (2003)
20ste eeuw
Emanon ensemble, Petra Vermote, Peter Thys, Alain Craens, Stefan Wellens

Verwante items in de databank

Nieuws:Creatie kamersymfonieën Frank Nuyts op Festival van Vlaanderen Kortrijk (16.05.2011)