Ludo Vandeau

Categorie:muzikant, groep / artiest
Genre(s):chanson
Instrument(en):gitaar, zang
Huidige/voormalige leden:Lode Vercampt, Stijn Bettens, Siegfried Van Schuylenbergh, Herlinde Ghekiere, Wim Ramon, Ronald Dhaene
Gastleden:Ad Cominotto, Dirk Lekenne, Els Marivoet, Frederik Heirman, Stefaan Smagghe, Walter Mets, Danny Van Rietvelde, Ruth Verhelst, Bart Maris
Huidig/voormalig lid van:Ambrozijn, Olla Vogala

Korte beschrijving

Frans chanson / french pop.

Biografie

Ludo Vandeau (eigenlijk Ludo Vandenbroeck) werd geboren in het Waasland, Hamme, tussen Durme en Schelde. In een groot gezin waar muziek, literatuur en creativiteit hoog in het vaandel stonden. Zijn moeder bracht haar jeugd grotendeels door in Wallonië, het franstalige deel van België. Zijn vader speelde muzikant en zong. Beide ouders brachten de liefde voor poëzie, literatuur en muziek in de opvoeding. De moeder van zijn vader was van Spaanse oorsprong, Agnes de Castro.

Vandeau zet zijn eerste muzikale stappen in het onderwijs. Hij leert algauw de gitaar spelen en ontdekt de mogelijkheden van zijn stem. Hij zingt covers her en der. Pas aan de universiteit doet hij mee met wedstrijden en kleine beperkte optredens. Sinds die periode schrijft hij zijn eerste liederen.

In de jaren negentig is Vandeau bezig met theater, reizen, studie en werk. Zijn hart en handen reiken steeds opnieuw naar de muziek, maar hij voelt zich ook aangetrokken door de studie. Vele optredens later in de jaren negentig, schrijft hij, zingt, speelt gitaar, treedt lange tijd solo op en is actief in de wereld van het theater (theaterbarrikade) waar hij muzikale bijdragen levert. Het komt vooralsnog niet tot eigen opnames. Maar de muziek van zijn jeugd, de jaren zeventig, blijft hem doorstromen.

Van 1997 tot april 2004 is hij de hij de stem van Ambrozijn (folkmuziek). Bij Olla Vogala (wereldmuziek) is hij sinds 1997 een van de twee vocalisten. Hij was gastzanger bij Laïs en is gastzanger bij Gabriel Yacoub (Fr).

Met zijn eigen groep Bodixel verkent hij het landschap van het Franstalig en Spaanstalig chanson. Maar het is niet wat Vandeau wil. De cd Marguerite (productie Gwen Creesens) is de eerste full cd frans chanson – met één uitzondering van het lied ‘Cucurucucu’, dat gekend is door de versie van Gaetano Veloso. 'Marguerite' verschijnt op Wildboarmusic onder de naam Ludo Vandeau en Bodixel. En daarmee tekent Vandeau de weg uit die hij verder wil opgaan.

Selectieve discografie

Au lendemain des belles chosesAu lendemain des belles choses (2017)
chanson
Ludo Vandeau
Au gré du charmeAu gré du charme (2015)
Folk
Ludo Vandeau
MargueriteMarguerite (2006)
Folk, chanson
Ludo Vandeau, Bodixchel

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ludo Vandeau (06.2007)
Bodixel zet grote stap voorwaarts (28.04.2006)
Nieuwe wegen voor Ambrozijn (03.12.2003)