Luc Vertommen

Categorie:muzikant, dirigent
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Instrument(en):cornet à pistons, trompet

Korte beschrijving

dirigent, muzikant, leraar, muziekuitgever

Biografie

Luc Vertommen maakte via de plaatselijke fanfare kennis met de blaasmuziek. Hij studeerde cornet, notenleer en piano aan de muziekacademies van Mechelen en Willebroek. Zijn hogere muzikale studies aan het Lemmensinstituut te Leuven zag hij bekroond met een drievoudig Laureaatsdiploma voor trompet, muziekgeschiedenis en harmonie-en fanfaredirectie. Daarna behaalde hij een Eerste Prijs Kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Later behaalde hij ook een meestergraad HaFaBra-directie aan het Leuvense Lemmensinstituut.

Na zijn opleiding werkte hij als freelance-trompettist met vele belangrijke Belgische orkesten en ensembles. Al spoedig zag hij zich fulltime ondergedompeld in de wereld van de blaasmuziek. Enerzijds als leraar koper en samenspel/instrumentaal ensemble aan de muziekacademie van Zaventem en als leraar HAFABRA-directie aan de Servais-academie in Halle. Anderzijds als dirigent van Brassband Buizingen en de Koninklijke Fanfare De Berthoutzonen uit Hallaar.

Luc Vertommen werkte samen met bekende solisten/componisten als Philip Sparke, Major Peter Parkes, Richard Evans, Robert en David Childs, James Watson, James Gourlay, Steven Mead, Don Lusher, Martin Winter, Ivan Meylemans, Simone Rebello, Jan Van der Roost, André Waignein, Johan Evenepoel, Stef Pillaert, Vivian Domenjoz, Richard Marshall, Jan Hadermann, Johan Verminnen, The Red Hackle Pipe Band, François Glorieux, Tom Brevik, Maurice André, Peter Roberts, David Daws, David Thornton en Pete Meechan.

Als cornettist was Luc Vertommen laureaat op de Nationale Solistenwedstrijd van de Vlaamse Brassbandfederatie en als muzikant speelde hij bij Brassband Midden Brabant en Brassband Willebroek.

Hij is auteur van twee boeken met als centraal thema de blaasmuziek. Met regelmaat maakt hij arrangementen voor blaasorkest, te beluisteren op verschillende CD’s. Daarnaast werkt hij aan een CD- en boekenreeks rond Vlaamse blaasmuziek met als titel 'Anthology of Flemish Band Music'. De volgende delen verschenen reeds: Portrait of Paul Gilson, Portrait of Marcel Poot en Portrait of August De Boeck..

Hij is verantwoordelijke uitgever hafabra voor Traxon Music/Band Press waar hij reeds meer dan 200 nieuwe werken voor blaasorkest van Vlaamse componisten op de markt bracht. Luc Vertommen is lid van W.A.S.B.E, van de Muziekcommissie van de Koninklijke Muziekfederatie Vlaams Brabant en lid van de technische commissie brassband van Vlamo.

Selectieve discografie

Anthology of Flemish Band Music, vol. 5Anthology of Flemish Band Music, vol. 5 (2008)
20ste eeuw
Nationaal jeugd fanfare orkest, Peter Benoit, Jules Demersseman, Paul Gilson, August de Boeck, Marcel Poot, Gaston Brenta, Jean Absil (...)
Portrait of Luc VertommenPortrait of Luc Vertommen (2005)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Luc Vertommen
Anthology of Flemish Band Music, vol. 3Anthology of Flemish Band Music, vol. 3 (2005)
Klassiek
Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Brass Band Buizingen, August de Boeck, François De Ridder, Luc Vertommen
Portrait of Johan EvenepoelPortrait of Johan Evenepoel (2005)
20ste eeuw
Johan Evenepoel, Luc Vertommen
Anthology of Flemish Band Music, vol. 1Anthology of Flemish Band Music, vol. 1 (2003)
20ste eeuw
Brass Band Buizingen, Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Marcel Poot, Luc Vertommen, Norbert Nozy
Anthology of Flemish Band Music, vol. 2Anthology of Flemish Band Music, vol. 2 (2000)
20ste eeuw
Norbert Nozy, Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Brass Band Buizingen, Paul Gilson, Luc Vertommen, Norbert Nozy