Géry De Ghersem

Categorie:componist
Tournai, 1573 - Tournai, 25.05.1630
Genre(s):oude muziek

Biografie

Géry de ghersem wordt rond 1573 geboren in Doornik en krijgt korte tijd les van Georges de La hèle aan de kathedraal van Doornik. De la Hèle vertrekt in 1582 naar Madrid. De Ghersem, op dat moment max. 8-9 jaar oud blijft waarschijnlijk nog enkele jaren in zijn geboortestad.

in 1586 vertrekt hij , met 13 andere koorknapen tussen 7 en 12 jaar oud, ,aar Spanje om als Cantorcillo in de Capilla Flamenca te gaan zingen aan het Madrileense hof. De la Hèle sterft onverwachts en zijn opvolger wordt Rogier Philips, ook een Vlaming van oorsprong.

O, 1593 vervoegt Ghersem de volwassenen zangers van de kapel, de cantors. kapelmeester philippe rogier sterft in 1596 en wordt weer opgevolgd door een vlaming: Matheo Romero (Mathieu Rosmarin) . De Ghersem wordt vice-kapelmeester.Deze functie behoudt hij tot 1604 en dan krijgt hij de permissie om terug te keren naar de Nederlanden. Dat doet hij ook.

Aan het hof van Albrecht en Isabella wordt géry de ghersem maître de musique oftewel kapelmeester. Te Brussel verbindt hij zijn kapelmeesterschap met de functie van priester-kanunnik. Zo verkrijgt hij verschillende nevenopdrachtn in kerken in de buurt van Brussel: Sint-Jan de Doper in Saint Waudru (Bergen), Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal te Brussel, Doornik als kanunnik en Saint-Jacques op de Coudenberg in Brussel.

De Ghersem sterft op 25 mei 1630 en ligt begraven in de kathedraal van de heilige Maria van Doornik.

 

Selectieve discografie als componist

In the ear of Theodoor van LoonIn the ear of Theodoor van Loon (2018)
oude muziek, barok
Huelgas ensemble, Francesco Soriano, Paul Van Nevel, Paolo Quagliati, Felice Anerio, Luca Marenzio, Domenico Mazzocchi, Géry De Ghersem (...)
Gery de Ghersem - Ave Virgo SanctissimaGery de Ghersem - Ave Virgo Sanctissima (2011)
oude muziek
Currende, Géry De Ghersem, Erik Van Nevel, Francisco Guerrero, Peeter Cornet, Philippe Rogier, Peter Philips, Gregoriaans (...)
Bellissimo SplendoreBellissimo Splendore (2005)
barok
Patrick Denecker, Simen Van Mechelen, Wim Maeseele, Guy Penson, La Caccia, Andreas Pevernage, Nicolaus a Kempis, Orlandus Lassus (...)