Hans Peter Janssens

Categorie:solist, muzikant
19.03.1962
Genre(s):opera, musical
Instrument(en):zang (bariton)

Biografie

Hans Peter Janssens studeerde zang aan het StedelijkMuziekConservatorium van zijn geboortestad Brugge.
Hij vervolgde zijn studies aan het KoninklijkConservatoriumGent. Daarna vervolmaakte hij zich nog verder aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en aan de Music Academy of the West Santa Barbara (USA). Hij behaalde de Prix d’espoir op het Concours International de Chant Clermont-Ferrand (F).

Als zanger-acteur nam hij deel aan de wereldtournee van De Macht der Theaterlijke Dwaasheden van Jan Fabre.
Hij vertolkte de rol van de Graalridder in Wagners Parsifal bij de Vlaamse Opera en toerde vervolgens twee jaar doorheen Engeland met de English Touring Opera met oa. de titelrol in Don Giovanni (Mozart), Guglielmo in Cosi fan tutte (Mozart) en Sid in Albert Herring (Britten). Hij was er ook te zien als Demetrius in A Midsummer Night’s Dream ( Britten).

 Met de rol van Padre in Man van La Mancha bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen debuteerde Hans Peter in de musical. Daarna was hij ook van de partij in Jesus Christ Superstar en in Chess als de Russische schaakgrootmeester Anatoly Sergeievsky.

Vervolgens stond hij in The Phantom of the Opera (Scheveningen), zowel in de rol van de Phantom als in die van Raoul. Nadien volgde de rol van  Bartolomeo Vanzetti in de musical Sacco & Vanzetti en vertolkte hij de dubbele titelrol in Jekyll & Hyde. 

Hij werd gevraagd voor de rol van Jean Valjean in een Musichall productie van Les Misérables in de Stadsschouwburg van Antwerpen en daarna nam hij er de titelrol voor zijn rekening in The Phantom of the Opera.

Eind 2000 stond hij in zijn laatste productie voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, in de rol van Ben in Follies (Sondheim).


Toen vertrok hij naar Londen waar hij van oktober 2000 tot juli 2003 (langst opeenvolgende vertolker ooit in Londen)   optrad in de hoofdrol van Jean Valjean in Les Misérables in het Palace Theater op West End. Hij werd er ook gevraagd voor het London Concert for Peace in het Drury Lane Theatre, waar hij naast beroemde namen als Dame Judi Dench, Sir Ian McKellen, John Barrowman en Sir Alan Ayckbourn stond.

Eind 2005 vertolkte hij in de Stadsschouwburg van Antwerpen de rol van Dracula in de gelijknamige musical. Voor deze vertolking ontving hij de ‘Vlaamse Musicalaward 2006 voor Beste Mannelijke Hoofdrol’. Andere onderscheidingen voor zijn carrière waren oa de ‘Haec Olim Prijs’ (Sint Lodewijkscollege 2000), ‘Gazet van Antwerpen persoonlijkheid van het jaar’ (2000) ,‘Golden Exclusief ‘ (Exclusief 2006) en de ‘Musicalprijs Bijzondere Verdienste’ (2008) voor het geheel van zijn carriere.

Van 2003 tot 2006 toerde hij tevens doorheen Vlaanderen en Nederland met het concertprogramma West End Story, samen met Hilde Norga en An Lauwereins.

Daarna vertrok Hans Peter weer  naar Londen om er twee jaar op te treden in Les Misérables, dit keer in de rol van Javert. Hij is hiermee de enige acteur in de wereld die op het Westend als eerste cast beide hoofdrollen heeft gedragen in de Londense geschiedenis van deze legendarische productie.

Hij werkte ook mee als Javert aan een opname van de concertante versie van Les Mis door de BBC radio2 ter viering van de 21ste verjaardag van de voorstelling.

In 2008/2009  was hij te zien in het Circustheater in Scheveningen als  Korchak in de musical Tarzan, het nieuwste project van Phil Collins.

Nadien keerde hij terug naar de Londense Westend voor  alweer een  seizoen als Javert in Les Miserables.

In de zomer van 2010 was hij terug in Antwerpen, dit keer voor de rol van Graaf Von Krolock in de Cultmusical Dans der Vampieren van Roman Polanski en Jim Steinman.

Vanaf februari 2011 was HP te zien als Bill Sikes (een rol die hij afgewisseld speelt met Peter Van de Velde) in de Vlaamse versie van Oliver.

In het najaar van datzelfde jaar vertolkte hij in het Fakkeltheater in Antwerpen voor Judastheaterproducties de rol van Simon Doucet,  in de wereldcreatie van Sam Verhoeven's musical 'Lelies'.

Auteur van

,,Waarom is musical geen kunst?''
,,Waarom is musical geen kunst?''

Selectieve discografie als medewerker

The art of performanceThe art of performance (2001)
Rock / Alternative, 20ste eeuw, singersongwriter, kleinkunst
Nationaal Orkest van België, Dirk Brossé, Marc Matthys, Dirk Brossé
Sacco & VanzettiSacco & Vanzetti (1996)
musical
BRTN Filharmonisch Orkest, BRTN Koor, Dirk Brossé, Dirk Brossé

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Hans Peter Janssens zegt met 'Sebastian' musical vaarwel (24.04.2008)
Brugse bariton op de planken in Londen (27.03.2006)
"Dit is een grote eer" (15.03.2003)