Jan Decadt

Categorie:componist
Ieper, 21.06.1914 - Harelbeke, 05.06.1995
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):piano

Biografie

Jan Decadt was componist, muziekleraar en ere-directeur van de Stedelijke Muziekacademie Peter Benoit. Nadat hij leraar was aan de rijksmiddelbare scholen van Blankenberge, Ieper en Kortrijk werd hij in 1945 benoemd tot directeur van de Muziekacademie Peter Benoit te Harelbeke. Het zou zijn levenswerk worden, want onder zijn impuls groeide een bescheiden muziekschooltje uit tot een heuse academie voor Muziek en Woord met een reputatie tot ver buiten de provincie.

Als musicus bleef hij ook nauw contact onderhouden met de beeldende kunst. Vooral schilders inspireerden hem (Colardyn- en Permeke-suite) en hij had ook veel bewondering voor de Harelbeekse schilders Geeraard Parmentier en Octave Landuyt. Muziek en taal, poëzie en proza, als geen ander wist Decadt het met elkaar te verzoenen. Hij was een man die weinig belang hechte aan materiële dingen en hield van het lesgeven. Eén van zijn bekende lijfspreuken was "van zijn werk een feest te maken en van een feest zijn werk".

(Dirk Viaene)

 

Voor partituren zie www.cebedem.be

Selectieve discografie als componist

Classics revisitedClassics revisited (2021)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Kugoni Trio, Victor Herbiet, Charles Koechlin, Benjamien Lycke, Dmitri Sjostakovich, Nimrod Borenstein, Paul Steegmans, Ward De Vleeschhouwer (...)
Harelbeekse ComponistenHarelbeekse Componisten (2011)
20ste eeuw
Quintessens, Erik Desimpelaere, Astria, Jan Decadt, Erik Desimpelaere, Elias Gistelinck, Roland Coryn
Als de ziele luistertAls de ziele luistert (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Gezelle Gezongen, Lodewijk Mortelmans, Ernest Alfons Van Nieuwenhove, Joseph Ryelandt, Mik Deboes, Pieter Vis, Armand Preud'homme, Jan Decadt (...)
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 1Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 1 (2001)
20ste eeuw
Herman Roelstraete, Victor Legley, Elias Gistelinck, Louis De Meester, Willy Ostijn, Jan Decadt, Jules Bouquet, Georges Maes (...)
In Flanders' Fields - Jan Decadt 80In Flanders' Fields - Jan Decadt 80 (1994)
20ste eeuw
Jan Decadt
Een jong geluidEen jong geluid (1992)
20ste eeuw, romantiek
Dirk Herten, Filip Martens, Peter Verhoyen, Dimitri Baeteman, Steven Kolacny, Piet Van Bockstal, Katrijn Friant, Guido De Neve (...)
Nationale muziekwedstrijd 'Pro civitate' - Charleroi 1966Nationale muziekwedstrijd 'Pro civitate' - Charleroi 1966
20ste eeuw, barok
Hans Mannes, Jan Decadt, Gaby Spanoghe, Jef Maes, Wilfried Deroo, Maurits Deroo, Albert Van den Hende, Johann Sebastian Bach (...)
M. Poot - J. DecadtM. Poot - J. Decadt
20ste eeuw
Belgian National Orchestra, Léonce Gras, Marcel Poot, Jan Decadt, Jean Louel
H.-J. De Croes - J. Decadt - G. VerschraegenH.-J. De Croes - J. Decadt - G. Verschraegen
20ste eeuw
Belgisch Kamerorkest, Georges Maes, Hendricus-Jacobus de Croes, Raymonde Serverius, Jan Decadt, Gabriël Verschraegen, Gabriël Verschraegen