Bob Van de Velde

Categorie:muzikant
12.04.1968
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):klarinet (bas), bassethoorn, klarinet
Huidig/voormalig lid van:Erasmus Ensemble

Korte beschrijving

Klarinettist, bassethoornspeler, basklarinettist

Biografie

Bob Van de Velde studeerde klarinet aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij prof. Walter Boeykens, waar hij in 1990 een Eerste Prijs behaalde met grote onderscheiding. Vervolgens vervolmaakte hij zich aan het Conservatorium te Brussel in historische uitvoeringspraktijk bij prof. Guy Van Waas. Tijdens zijn studies verdiepte hij zich bovendien in het repertoire voor de bassethoorn en de basklarinet. Als free-lance musicus verleende Bob zijn medewerking aan zowat alle professionele Belgische orkesten (waaronder Anima Aeterna olv Jos Van Immerseel, Il Fondamento olv Paul Dombrecht,…). Zowel in kamermuziekverband als in solistische optredens vertolkte hij de hoogtepunten uit het klarinetrepertoire. Diverse CD-, radio- en televisieopnames illustreren de flexibiliteit waarmee hij zowel historische klarinetten als diverse moderne instrumenten beheerst.

In 1989 was hij mede-oprichter van het Flanders Clarinet Quartet, waarmee hij als basklarinettist meer dan 400 optredens verzorgde in Europa, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Zijn eerste concertreis bracht hem in 1990 samen met zijn echtgenote Christa Steenhuyse (piano) naar Oostenrijk, waar zij samen recitals brachten op de Salzburger Festspiele en in Tirol. In 1997 werd hij uitgenodigd om als solist met het Nationaal Orkest van Ecuador olv Medardo Caisabanda de Zuid-Amerikaanse première te verzorgen van het toen pas ontdekte concerto voor Bassethoorn van Carl Stamitz. Aansluitend doceerde hij tijdens masterclasses in Ecuador (Quito, Guayaquil) en Japan (Osaka). In april 2002 concerteerde hij in Japan als solist met Hideaki Iwai en het Kansai Clarinet Choir olv Conrad Onclin. In november 2003 was hij te gast in Buenos Aires, waar hij met Hideaki Iwai een concert verzorgde voor de Belgische Ambassade. Als lid van het "Kansai Bassethorn Trio" werd hij in september 2004 opnieuw uitgenodigd om te concerteren in Osaka.

Recente projecten omvatten o.a. de productie “Kinderen van de Oorlog” met de uitvoering van Theodorakis’ “Mauthausen-Lieder” samen met Kathy Lindekens en Patrick Hiketick, en de productie “Treurlied om Kayano” op muziek van Gwendolyn Sommereyns. In het kader van het Mozartjaar 2006 werden tevens diverse uitvoeringen gepland van Mozarts kamermuziek voor Bassethoorns.

Selectieve discografie

Flanders Clarinet QuartetFlanders Clarinet Quartet (1997)
20ste eeuw
Bob Van de Velde, Filip Demeyere, Conrad Onclin, Tom Daans, Flanders Clarinet Quartet, Frits Celis

Selectieve discografie als medewerker

In Concert vol. 1In Concert vol. 1 (1991)
Klassiek
Het Vlaams Klarinettenkwartet, Raymond Decancq, Scott Joplin, David Bennett, George Gershwin, Stewart Smith, Clare Grundman, Kenneth A. Wilson (...)