Johan Hermans

Categorie:muzikant, solist
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Instrument(en):orgel

Biografie

Johan Hermans volgde hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, aan het "Conservatoire Royal de Musique" te Luik en aan de "Accademia di Musica Italiana per Organo" in Pistoia (Toscane). Hij behaalde verschillende einddiploma's, en bekroonde zijn studies te Luik met het gegeerde "Diplôme Supérieur" ("Prix d'Excellence") voor Orgel. Voor zijn uitvoering van Poulenc’s Concerto oogstte hij de grootste onderscheiding met felicitaties van de jury.

Daarnaast ontving hij van diverse overheden beurzen voor meesterklassen o.l.v. bekende organisten in binnen- en buitenland en volgde hij vervolmakingcursussen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje.

In enkele jaren tijd wist hij een bloeiende concertpraktijk op te bouwen als veelgevraagd solist. Zo werd hij uitgenodigd op prestigieuze concertreeksen in Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Japan, Letland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Tijdens zijn concertreizen fungeerde hij herhaaldelijk als voordrachthouder en gastdocent aan diverse universiteiten in Amerika, Rusland, Japan en Midden-Europa en was hij te gast in belangrijke steden zoals Bazel, Bergen, Berlijn, Kopenhagen, Dresden, Hamburg, Londen, Moskou, Osaka, Parijs, Riga en Warschau.

Hij werd meermaals uitgenodigd voor concerten in de U.S., waarbij hij recitals speelde, lezingen en masterclasses gaf in o.a. New York, Seattle, Albuquerque, San Francisco, Houston, Atlanta en Washington D.C.

In Hasselt is Johan leraar orgel aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans en titularis-organist van het Cavaillé-Coll-orgel. Tevens coördineert hij er de orgelconcerten, is hij stichter - voorzitter van “Orgelkring Limburg” en artistiek leider van het Internationaal Orgelfestival.

Johan maakte opnames voor radiozenders in België, Nederland, Duitsland, Canada, Polen, Spanje, de USA en Letland en nam verscheidene Cd’s op (o.a. voor PAVANE, SONY Belgium en MOTETTE-URSINA). Hij beheerst een uitgebreid repertoire van de 14de eeuw tot de 21e eeuw en bracht wereldpremières van nieuwe, hedendaagse orgelwerken waarvan er verscheidene speciaal voor hem gecomponeerd werden.

Selectieve discografie

Twintig jaar het orgel in Vlaanderen vzw 1990-2010Twintig jaar het orgel in Vlaanderen vzw 1990-2010 (2010)
20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Luc Ponet, Thomas Babou , Jan Vermeire, François-Joseph Fétis, Johan Hermans, Jean Adam Guilain, Joris Verdin, Peeter Cornet (...)
Historical organs of Peer, Godsheide, Bolderberg, Leut, Beek and MillenHistorical organs of Peer, Godsheide, Bolderberg, Leut, Beek and Millen (2008)
20ste eeuw, romantiek, barok
Joost Vermeiren, Luc Ponet, Johan Hermans, Helmut De Backer, Jos Moors, Alain Arnols, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Georg Böhm (...)
Het Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van HasseltHet Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt (2005)
20ste eeuw
Johan Hermans, Ludo Claesen, Paul Steegmans, Joost Termont, Kurt Bikkembergs, Ludo Hulshagen, Ludo Claesen
Jeugdkoor- en jongvolwassenenkoor O.-L.-V. Ten poel, TienenJeugdkoor- en jongvolwassenenkoor O.-L.-V. Ten poel, Tienen (1990)
oude muziek, 21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Jeugd en jongvolwassenkoor O.L.V. Ten Poel Tienen, Johan Hermans, Jeroen D'hoe, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sergei Rachmaninov, Martin Striebel, Vic Nees, William Boyce (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Maart Orgelmaand', op diverse locaties in Hasselt. (28.02.2003)