Jerry Deewood

Categorie:muzikant, groep / artiest
Genre(s):Pop / Rock, pop/populair
Instrument(en):gitaar, zang

Korte beschrijving

Zanger-gitarist die sinds de jaren '70 optreedt en platen uitbrengt. Klassieke rock&roll en popmuziek naar Amerikaans model, met een repertoire van zowel eigen songs als covers van internationale songwriters.

Biografie

Jerry Deewood, geboren in Brugge tijdens de Tweede Wereldoorlog, kreeg zijn muzikale talent mee via moeder en grootmoeder. Geïnspireerd door o.a. Frankie Laine en Bill Haley and The Comets zette de jonge Jerry halverwege de jaren '50 zijn eerste passen in de muziekwereld, met een eerste platencontract bij Polydor in 1960 tot gevolg. Zijn singles halen telkens de hitparade en weerklinken o.a. op Radio Luxemburg, Radio Veronica en Radio Mi Amigo. De single 'Lovers in between' schopt het zelfs tot nummer 1 in de hitlijsten.

Een ontmoeting in 2004 met de Amerikaanse zanger Sherrill 'Shaun' Nielsen, jarenlang één van de vaste backingvocalisten van Elvis Presley, geeft een nieuwe impuls aan de carrière van Jerry Deewood. Samen nemen ze twee albums op, waaronder één in de legendarische SUN-studio's te Memphis. Beide platen vol Amerikaanse Southern Gospel, Rock 'n' Roll en Bluesmuziek kunnen rekenen op lovende kritieken uit Frankrijk en de VS - geen evidentie voor een artiest uit Europa die zich een oer-Amerikaans muziekgenre meester maakt.

Na het tragische overlijden van Sherrill Nielsen in 2010 wordt een compilatie-cd van de samenwerking met Jerry Deewood op de markt gebracht. De opbrengsten daaruit worden gebruikt om de weduwe te ondersteunen en mee de medische kosten te betalen. In 2014 verschijnt het jongste album 'Reborn', samengesteld uit opnamesessies met topmuzikanten uit Memphis, Tennessee en België.

Tijdens zijn carrière verzorgde Jerry Deewood meer dan 600 optredens in België en trad hij op in Nederland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Turkije en de USA. Hij was meermaals te zien op de Belgische openbare en commerciële zenders en ontving in 2009 uit handen van Johan Verminnen een Sabam 'Belgian Music Award' voor zijn niet aflatende bijdragen aan de promotie van de Belgische muziek in de Verenigde Staten.

Selectieve discografie

Rockin' ChristmasRockin' Christmas (2016)
Pop / Rock
Jerry Deewood
RebornReborn (2014)
Pop / Rock
Jerry Deewood
Sings with and from Sherrill 'Shaun' Nielsen & FriendsSings with and from Sherrill 'Shaun' Nielsen & Friends (2009)
bluesrock, soul & funk
Jerry Deewood
Sings with and from Shaun NielsenSings with and from Shaun Nielsen (2007)
blues, Pop / Rock
Jerry Deewood
Tendence to crossfireTendence to crossfire (2000)
pop
Jerry Deewood

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jerry Deewood tekent platencontract in States (19.10.2011)
Dubbele erkenning voor zanger Jerry Deewood (29.07.2009)