Jan Guns

Categorie:muzikant
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):klarinet (bas), bassethoorn

Korte beschrijving

basklarinettist

Biografie

Jan Guns studeerde klarinet aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen bij Walter Boeykens.
In 1972 startte zijn loopbaan als basklarinettist aan het operahuis te Antwerpen en daarna werd hij basklarinetsolo bij het BRTN Filharmonisch Orkest. Hij bracht kamermuziekconcerten met het Arriaga Kwartet, het Walter Boeykens Ensemble, het Nederlands Blazersensemble, het Prometheus Ensemble en de Moscow Chamber Soloists maakte hij deel uit van het Antwerps Klarinettenkwartet, het Walter Boeykens Clarinet Choir en het Concertino Classicum. Met hen was hij te gast op festivals in binnen- en buitenland.
Hij trad op als solist met o.a. het Nationaal Orkest van Ecuador, de Osaka Municipale Symphonic Band, het Tokyo Kosei Wind Orchestra, het Nationaal Jeugdorkest van Portugal en het voormalige Symfonieorkest van de BRT.
Als docent basklarinet te Antwerpen was hij de stuwende kracht achter 'Dag Basklarinet' in 1989 en de Internationale Basklarinetdagen te Gent in 1989 en 1990, tevens doceerde hij basklarinet op Internationale zomercursussen in België, Luxemburg en Spanje en gaf hij Masterclasses in onder meer Hongarije, Zweden, Japan en Zuid-Amerika.

Sinds 1995 geeft hij tweemaal per jaar intensieve cursussen basklarinet en bassethoorn aan het B.F.E.C. (Vlaams Huis) te Osaka, Japan.

In 1999, 2002 en 2005 was hij te gast op het Internationale Clarinetfest, respectievelijk in Oostende (België), Stockholm (Zweden) en te Tokyo (Japan). In datzelfde jaar trad hij ook op tijdens de First World Bass Clarinet Convention te Rotterdam (Nederland).

Componisten als Jan van der Roost, Wilfried Westerlinck en Dirk Brossé schreven speciaal composities voor Jan Guns.

Momenteel is Jan Guns nog werkzaam als solist basklarinet bij de Brussels Phiharmonic (Vlaams Radio-orkest) en als docent bassethoorn en basklarinet aan de Hogeschool Antwerpen (Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium).

Sinds 1997 is hij ook actief bezig met de "Bass Clarinet Collection Jan Guns" voor uitgeverij Metropolis.

Selectieve discografie

A portrait of the composer Alain CraensA portrait of the composer Alain Craens (2013)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Jan Guns, Alain Craens, Rita Rommes, I SOLISTI, Jean-Claude Vanden Eynden, Emanon ensemble, The Moscow Chamber Soloists String Quartet
Flowers for the bass clarinetFlowers for the bass clarinet (2012)
20ste eeuw
Jan Guns, Johan Favoreel, Wilfried Westerlinck, Anastasia Koszushko, York Bowen, Rita Rommes, Alain Craens, Moscou Chamber Soloists (...)
From Belgium with loveFrom Belgium with love (2011)
20ste eeuw
Eddy Vanoosthuyse, Dirk Brossé, Dirk Brossé, Jean Louel, Silveer Van den Broeck, Brussels Philharmonic, August Verbesselt, Wayne Bailey (...)
Windows on the Bass ClarinetWindows on the Bass Clarinet (2005)
20ste eeuw
Jan Guns, Hans Ryckelynck, Frits Celis, August Verbesselt, Wilfried Westerlinck, François Rasse, Bohuslav Martinů, Paul Hindemith (...)
Meesterlijk - HoutblazersMeesterlijk - Houtblazers (2002)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, barok
I SOLISTI, Hans de Jong, Jan Guns, Joris Van den Hauwe, Francis Pollet, Johan Rycken, Jan De Maeyer, The clarinet choir (...)
Look, a bass clarinet in my garden!Look, a bass clarinet in my garden! (2001)
20ste eeuw
Gemini Ensemble, Jan Guns, Trio Classicum, The Moscow Chamber Soloists, Dirk Brossé, Johan Favoreel, Alain Craens, Wilfried Westerlinck (...)
From J.S. Bach to J.L. CoeckFrom J.S. Bach to J.L. Coeck (1986)
20ste eeuw, romantiek, barok
Walter Boeykens, Jan Guns, Walter Boeykens Ensemble, Jan Louis Alphonse Coeck, Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Franz Schubert, Witold Lutoslawski (...)
Andre Laporte - Chamber MusicAndre Laporte - Chamber Music (1986)
20ste eeuw
Jan Guns, Walter Boeykens, Lieven Vandewalle, Antwerps Klarinettenkwartet, André Laporte, Marc Michael De Smet

Selectieve discografie als medewerker

LibraLibra (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Wilfried Westerlinck, Frédéric Devreese, Alvaro Casuto, Rudolf Werthen