Jan Vandenheede

Categorie:componist, hedendaagse componist
Zwevezele, 23.09.1957
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

Jan Vandenheede werd op 23 september 1957 geboren te Zwevezele. Hij begon met muziek toen hij ongeveer 7 jaar oud was. Aan de muziekacademie te Roeselare studeerde hij notenleer, trombone en muziekgeschiedenis en ook wat piano en harmonie. Hierna behaalde hij aan de Rijksuniversiteit van Gent naast zijn licentiaatsdiploma musicologie in 1982 ook nog een diploma in informatica. Zijn scriptie van de laatst genoemde studierichting handelde overigens over het gebruik van een microcomputer bij het analyseren van muziek. Zijn muziekstudies zette hij voort in het buitenland. Zo behaalde hij een Diplôme Supérieur de Fugue aan de Ecole Normale de Musique de Paris en een Master of Arts in Music aan Stanford University. In december 2004 promoveerde hij tot docteur en Arts et Sciences de l’Art aan de Université Paris I Panthéon-Sorbonne, waar hij ook eerder in 1983, met als promotor Iannis Xenakis, een Diplôme d’études approfondies en musique et scénographie behaalde.

Zoals blijkt is Jan Vandenheede niet enkel als componist maar eveneens als onderzoeker werkzaam. Hierbij richt hij zich vooral op het domein van de elektronische muziek. Vandenheede was jarenlang (1985-1994) als assistent musical verbonden aan het I.R.C.A.M., het Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique, dat onder impuls van Pierre Boulez in 1977 werd opgericht. In opdracht van dit interdisciplinaire onderzoekscentrum van het Centre Pompidou in Parijs componeerde hij Struktur I.

Vandenheede werd meermaals geselecteerd voor diverse internationale congressen in Angers, Rotterdam en Finland, en gaf lezingen aan de Sorbonne in Parijs, het Conservatoire National Supérieure de Musique et de Danse in Lyon, de Rijksuniversiteit Gent en de KULeuven. Ook is hij een tijdje werkzaam geweest als teaching assistent aan Stanford University, als docent muziekgeschiedenis en filmmuziek aan het Hoger Rijksinstituut voor toneel – en cultuurspreiding te Brussel en als leraar expressiemiddelen in de muziek in de Koninklijke academie voor schone kunsten te Gent.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Jan Vandenheede