Jan Vandenheede

Categorie:componist, hedendaagse componist
Zwevezele, 23.09.1957
Genre(s):Klassiek

Biografie

Jan Vandenheede werd geboren te Zwevezele. Hij begon met muziek toen hij ongeveer 7 jaar oud was. Aan de muziekacademie te Roeselare studeerde hij notenleer, trombone en muziekgeschiedenis en ook wat piano en harmonie. Hierna behaalde hij aan de Rijksuniversiteit van Gent naast zijn licentiaatsdiploma musicologie in 1982 ook nog een diploma in informatica. Zijn scriptie van de laatst genoemde studierichting handelde overigens over het gebruik van een microcomputer bij het analyseren van muziek. Zijn muziekstudies zette hij voort in het buitenland.

Jan Vandenheede heeft een Diplôme Supérieur de Fugue van de École Normale de Musique de Paris, een Master of Arts in Music van Stanford University in de Verenigde Staten en een Doctorat en Arts et Sciences de l’Art van de Sorbonne. Hij werkte ongeveer 10 jaar aan het I.R.C.A.M., het Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique, de muziekafdeling van het Centre Pompidou in Parijs, die opgericht werd door Pierre Boulez. Van het I.R.C.A.M. kreeg hij een compositieopdracht, die hij Struktur I noemde. Wendung, een werk voor fluit, hobo en klarinet, werd gecreëerd door solisten van het Ensemble InterContemporain te Parijs. Werk van hem werd uitgevoerd in verschillende landen van Europa en in de Verenigde Staten.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)