Jelle Tassyns

Categorie:componist, hedendaagse componist
Dendermonde, 21.07.1979
Genre(s):20ste eeuw

Biografie

Jelle Tassyns studeerde compositie bij Luc Van Hove en dwarsfluit aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij volgde masterclasses bij Mathias Pintscher Wolfgang Rihm, Marco Stroppa, Toru Korvits en Erik-Sven Tuur.

Verschillende van zijn werken werden bekroond in binnen- en buitenland; hij ontving o.a. de provinciale prijs voor instrumentale muziek van de provincie Oost-Vlaanderen in 2001; de cultuurprijs van de stad Hilvaerenbeek in 2002; de eerste prijs in de “concorso Internazionale di Composizione per banda Romualdo   Marenco” in 2004; de Ladislav Kubik Prize in composition (Florida State University, US) in 2005; de “Alea III new music prize” (Boston, US) in 2008; De eerste prijs in de Internationale muziekwedstrijd van de Stad Harelbeke voor Harmonie-Orkest in 2009.

De partituren van Jelle Tassyns worden gekenmerkt door een voortdurend zoeken naar de expressieve mogelijkheden van de muziek. In zijn muziek tracht hij een symbiose te bekomen tussen de structurele en de emotionele werelden. Het spanningsveld tussen deze twee werelden is zijn voornaamste actieterrein.
Op CD verschenen zijn “ouverture to the three angels” (door het Rundfunk Bläsorchester Leipzig o.l.v. Jan Cober) bij Beriato Music en “Vocalise” (door het Clarinet Choir Edwig Swimberghe) bij World Wind Music. “Stax” (door Harmonie Orkest Vooruit o.l.v. Geert Verschaeve) is live te bekijken op DVD van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade 2009 (Mirasound)

Jelle Tassyns werkt regelmatig samen met verschillende ensembles zoals het SWR Radio Orchester Stuttgart, het Vlaams Radio Orkest, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het collegium Instrumentale Brugensis (nu Het Kamerorkest), het Vlaams Harmonie Orkest, Harmonie Orkest Vooruit Harelbeke, Banda della Polizia di Statto, Rundfunk Bläsorchester Leipzig, FSU String Quartet (US), ALEA III (US), Hermes Ensemble, Spectra ensemble, ensemble Resonance (CH), Capella Di Voce, etc.

Selectieve discografie als componist

Devil's IslandDevil's Island (2004)
20ste eeuw
An Raskin, Bert Appermont, Wouter Lenaerts, Jelle Tassyns, Jan Rypens, Willy Fransen, Steven Verhaert, Stef Minnebo (...)
Brussels Clarinet Choir - Hedwig SwimbergheBrussels Clarinet Choir - Hedwig Swimberghe (2004)
Klassiek
Hedwig Swimberghe, Georges De Kerpel, Jelle Tassyns

Verwante items in de databank

Nieuws:Yossif Ivanov en Jelle Tassyns in het Concertgebouw Brugge (26.11.2010)