Noor Sommereyns

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor
24.11.1982
Genre(s):Klassiek

Biografie

Noor Sommereyns (°24/11/1982, België) volgde naast de richting Grieks-Latijn verschillende vakken als notenleer, samenzang, harmonie, begeleidingspraktijk en piano aan de Stedelijke Muziekacademie van Sint-Pieters-Woluwe (Brussel).

Op 12 jaar schreef zij reeds haar eerste stukjes voor piano en werd op haar veertiende door SABAM erkend als componist. Wat later werd Noor tweemaal laureaat van het KBC Aquarius Compositieproject voor Jongeren, in 1998 met ‘Sémira’ (voor piano solo) en in 1999 met ‘Oh, fruscio del bel canneto’ (voor sopraan en piano). Toen zij afstudeerde aan de muziekacademie kreeg zij twee gemeente-medailles, voor muziektheorie (met grote onderscheiding) en voor piano (met grootste onderscheiding).

In 2000 begon Noor haar studies aan het Lemmensinstituut te Leuven, volgde ondertussen een compositiestage bij Wim Henderickx (Neerpelt, 2001) en werd tweemaal laureaat van de Muzizoek Compositiewedstrijd, in 2002 met ‘Endeavour’ (voor strijkkwartet) en in 2003 met ‘Avalon’ (voor gemengd koor). In december 2003 werd zij bekroond tijdens de ISME - Compositiewedstrijd. Haar werk ‘Cascade’ voor harp solo kreeg de Tweede Prijs - Prijs Piet Vermeulen en de Speciale Prijs voor de beste compositie voor Harp of Piano. Ook bij de Provinciale Prijs Muziekcompositie 2003 voor Hafabra (Vlaams-Brabant) werd zij opgemerkt met het werk ‘Phoenix’ (voor harmonieorkest) en behaalde de aanmoedigingsprijs. In 2004 componeerde zij ‘Myst’ voor harp solo, het opgelegde werk voor de wedstrijd Axion Classics van Dexia Bank en maakte ze verschillende koorbewerkingen in het kader van het Europees Muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt. Een jaar later haalde ze met ‘Poor Corydon’, voor gemengd koor, de eerste prijs van de Nationale Koorcompositiewedstrijd Capella di Voce/Euprint.

In juni 2005 studeerde Noor af als Meester/Master in de Muziek voor compositie, met grote onderscheiding, aan het Lemmensinstituut waar zij werd begeleid door Luc Van Hove, Jan Van der Roost en Kurt Bikkembergs. Zij componeerde sindsdien in opdracht van diverse ensembles en organisaties zoals het SPECTRA ensemble, JongArt en het Emanon Ensemble en maakte een succesvolle tournee door Japan met haar compositie ‘Kayano’ (najaar 2007). Nieuwe opdrachten zorgen voor een blijvende groei van haar oeuvre, dat verkrijgbaar is via verscheidene uitgeverijen, waaronder Euprint en Metropolis Music Publishers.

Sinds 2011 is Noor Sommereyns niet meer actief in de muziek.

Selectieve discografie als componist

Am Siebenten TageAm Siebenten Tage (2013)
koormuziek, 20ste eeuw
Camerata Musica Limburg, Kurt Bikkembergs, Jan Schumacher, Roland Coryn, Vic Nees, Maarten Van Ingelgem, Rudi Tas, Noor Sommereyns (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007 (2007)
20ste eeuw
Capella di voce, Jacqueline Fontyn, Ludo Claesen, Ludo Geloen, Kurt Bikkembergs, Sebastiaan Van Steenberge, Martin Slootmaekers, Noor Sommereyns (...)
De nieuwe oogst. Nationale koorcompositiewedstrijd 2005De nieuwe oogst. Nationale koorcompositiewedstrijd 2005 (2005)
20ste eeuw
Capella di voce, Kurt Bikkembergs, Jan Van Landeghem, Dirk Van Croonenborch, Vic Nees, Peter Lejaeghere, Noor Sommereyns, Kristiaan Van Ingelgem (...)
Uit de schaduwUit de schaduw (2005)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Jonathan Anderson, Olivier Berten, Noémie Schellens, Hans Aerts, Line Vanderkerhover, Octaaf Van Geert, Julien Beurms, Geert Van Der Straeten (...)
Sinong Tao KayaSinong Tao Kaya
20ste eeuw
Noor Sommereyns

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Componiste valt in prijzen (24.04.2004)