Jurgen De Pillecyn

Categorie:componist
Hamme (O.-Vl.), 20.01.1965
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Jurgen De Pillecyn werd op 20 januari 1965 geboren te Hamme. Aan de muziekacademies van Hamme en Leuven volgde hij piano, slagwerk en harmonie. In 1982 startte hij met een opleiding musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarvoor hij in 1986 de graad van Licentiaat behaalde met de grootste onderscheiding. Zijn thesis handelde over de invloed van Robert Schumanns werk op de muziek van Johannes Brahms. In 1986 – nog tijdens zijn universitaire studies – vatte hij zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel aan. Eerst studeerde hij Muziektheorie en Schriftuur, onder meer Contrapunt en Fuga, waarvoor hij in 1989 een eerste prijs behaalde. Vanaf dat moment begon hij te componeren. Hij bekwaamde zich ook in de orkestratie en analyse. In 2000 studeerde hij af met de grootste onderscheiding in de klas van Rafaël D’Haene.
Sindsdien componeerde hij voor diverse bezettingen. Onder zijn werken zien we composities voor piano, orgelwerken, vocale werken, kamermuziek en symfonische werken. De Pillecyn componeerde regelmatig opdrachtwerken, onder andere voor de Nationale Muziekwedstrijd Axion Classics, de Internationale Wedstrijd voor Saxofoon van Dinant en voor de Vlaamse Gemeenschap.
Jurgen De Pillecyn is sinds 1989 als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij is tevens leraar aan de stedelijke muziekacademie van Schaarbeek. Hij is ook lid van het Robert Schumann Gesellschaft te Düsseldorf.

Selectieve bibliografie
- H. DE BACKER, Preludio “Per gli laudesi” van Jurgen De Pillecyn, in Orgelkunst, uitg. dr. Orgelkunst vzw, jg. 27 nr. 3, 2004, p. 171-174

©2005 Maarten Quanten, voor Muziekcentrum Vlaanderen en MATRIX
Werklijst en werkbespreking: www.matrix-new-music.be
Raadplegen partituren: Matrix

Selectieve discografie als componist

In Flanders' Fields: Songs on poems by Guido GezelleIn Flanders' Fields: Songs on poems by Guido Gezelle (2004)
20ste eeuw
Freddy Coppé, Jan Huylebroeck, Hilde Coppé, Willy Carron, Reinhilde Weytjens, Yves Bondue, Dirk Verbrugghe, Hans Aerts (...)
Liederen op gedichten van Guido gezelleLiederen op gedichten van Guido gezelle (1999)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Lotustrio, Hilde Coppé, Reinhilde Weytjens, Freddy Coppé, Dirk Verbrugghe, Jan Huylebroeck, Willy Carron, Yves Bondue (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Vlaamse nieuwe muziek leeft (11.2006)