Eddy House

Categorie:muzikant
Sint-Niklaas, 12.02.1946 - Boechout, 08.12.2011
Genre(s):populair / licht klassiek, Jazz, Klassiek, klassiek crossover
Instrument(en):saxofoon

Biografie

Altsaxofonist, klarinettist, componist, arrangeur, orkestleider en docent lichte muziek. Hij bespeelde de klarinet op jonge leeftijd en was op 16-jarige leeftijd eerste altsaxofonist in de bigband van Bob Pauwels, die tevens zijn eerste privé leraar was. Met als serieuze ondergrond de muziekacademie met ondermeer als docent de wereldberoemde klarinettist Walter Boeykens en via talrijke dans- en showorkesten begon Eddy house in 1974 toch duidelijk zijn eigen weg te volgen.

Eddy House vormde in 1970 zijn eigen bigband, waarmee hij vele festivals won en welk hij tot een internationaal niveau wist te brengen.Zijn bigband bestond op het einde van de jaren zeventig uit 21 musici, meestal uit BRT-orkesten van Francis Bay, Etienne Verschueren en Fernand Terby. Er zaten kleppers bij zoals trompettist Theo Mertens, bassist Marc Van Garsse en zangeres Sofie Verbruggen. Ze speelden arrangementen van Count Basie, Stan Kenton, Thad Jones en Maynard Ferguson. Er zaten dus zowel jazzrock als funk als “symfonische” jazzinvloeden in. Hij schreef arrangementen voor o.m. Randy Crawford, David Soul, Lee Towers en de meeste van de Belgische vedettes en ensembles en voor bijna alle Europese radio- en TV-orkesten. Als rietblazer was hij een veel gevraagd solist en maakte hij ook verscheidene tournees die hem door heel Europa en de USA brachten.

Als rietblazer is hij een veel gevraagd solist en makte hij ook verschillende tournees die hem door heel Europa en de USA brachten. in Nederland is hij vooral bekend door zijn vele optredens met het trio pim Jacobs en met Louis van Dijk.

Eddy House was werkzaam als gast-docent lichte muziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen en het Maastrichts Conservatorium te Maastricht.

Als componist/arrangeur verwierf hij faam door zijn werken die probleemloos het terrein van de licht-klassieke muziek en de jazz bewandelen. Hij leidde sinds 1989 als eerste dirigent het Groot Saxofoonorkest van Zwijndrecht.

 In de jaren tachtig was Huys (of House, zo je wil) vaak op televisie te zien, o.a. in programma’s als “Dzjin“, waarin o.m. Jasperina De Jong de lof van hem zong.

Selectieve discografie als componist

ParagonParagon (1996)
20ste eeuw, romantiek
Koninklijke Harmonie van Peer, Roger Deronge, Brassband Union Buizingen, Johan Evenpoel, Camille Saint-Saƫns, Jan Segers, Peter Savenberg, Willy Fransen (...)

Selectieve discografie als medewerker

Tune for allTune for all (1993)
20ste eeuw, Jazz
Percussion Orchestra Ool, Pierre Schreurs