Ilja Laporev

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):cello
Huidig/voormalig lid van:Octocelli, Symfonieorkest van de Vlaamse Opera

Biografie

Ilia Laporev (Vilnius) begon op zijn zevende aan de cellostudie. Op dertienjarige leeftijd debuteerde hij op de Wit-Russische televisie. Korte tijd later behaalde hij twee eerste prijzen op nationale muziekwedstrijden en trad hij regelmatig op als solist met het Symfonisch Orkest van Wit-Rusland. Van 1984 tot 1989 studeerde Ilia Laporev aan het Staatsconservatorium in Moskou bij N. Sjachovskaja. Hij werd in 1989 laureaat van het internationale cello-concours in Praag en nam even later deel aan de audities voor eerste cello-solo bij het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera. In 1991 debuteerde hij als solist met 'zijn' orkest in uitvoeringen van Russische muziek. Sinds 1992 is hij docent aan het Conservatorium van Antwerpen. Ilia Laporev is regelmatig op binnen- en buitenlandse podia te gast en trad op in Belgie, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Hongarije, Duitsland, Venezuela, Rusland en Wit-Rusland. Hij speelde daarbij met vooraanstaande musici o.a. de pianisten Alexander Madzar, Bojan Bodenicharov, Daniel Blumenthal, Edith Fischer, Jean-Claude Van Den Eynde, Jan Michiels, Dejan Lazic, Levente Kende, André Sikorsky en Boyan Vodenitcharov en de violisten Henri Raudales en Mikhail Bezverkhny.

Tot 2008 was hij eveneens professor cello aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen.

Hij soleert over heel Europa, maakte diverse en belangrijke cdopnames met het Filharmonisch Orkest van Luxemburg olv Emmanuel Krivine en geeft meesterklassen in Rusland, Wit-Rusland (Belarus), Nederland, België, Portugal en Zuid-
Afrika.

Selectieve discografie

Meesterlijk - StrijkersMeesterlijk - Strijkers (2004)
20ste eeuw, romantiek, barok
Dejan Mijajev, Jerrold Rubenstein, France Springuel, Guido De Neve, Kris Van Severen, Ilja Laporev, Lode Leire, Leo De Neve (...)
Spiegels van tijdenSpiegels van tijden (1998)
20ste eeuw
Geert De Bièvre, Ilja Laporev, Johan Van Weerst, Michel Boulanger

Selectieve discografie als medewerker

Robert Groslot - Concertos for Piano, Cello and HarpRobert Groslot - Concertos for Piano, Cello and Harp (2019)
20ste eeuw
Robert Groslot, Robert Groslot, Brussels Philharmonic