Wouter Vercruysse

Categorie:muzikant
Kortrijk, 1981
Genre(s):Klassiek, 20ste eeuw
Instrument(en):cello
Huidig/voormalig lid van:Edenwood Duo, St. George Quintet

Biografie

Wouter Vercruysse behaalde in 2006 het diploma "Meester in Muziek" met een Grootste Onderscheiding voor cello aan het Koninklijk Conservatorium Gent in de klas van Judith Ermert. Voorafgaand had hij les genoten bij Jan Van Kelst aan het Stedelijk Conservatorium Kortrijk, waar hij met de Grootste Onderscheiding afstudeerde. Verder volgde hij lessen cello bij Yo-Yo-Ma, Alexander Rudin, Lluis Claret en Viviane Spanoghe. Kamermuziek volgde hij bij Filip Rathé (Spectra Ensemble), Rainer Schmidt (Hagen Kwartet) en Claus Christian-Schuster (Altenberg Trio Wien).

Sinds 1997 is Armand Coeck zijn mentor. Van hem kreeg hij een algemeen muziekonderricht waaronder gitaar, improvisatie, compositie en kamermuziek.
Momenteel is Wouter Vercruysse als celloleraar verbonden aan de muziekacademie van Lebbeke en vast in dienst bij het Symfonieorkest Vlaanderen.


Prijzen
Wouter Vercruysse werd 1ste laureaat in de 'Provinciale Wedstrijd De Valkaartprijs 1998'. Hij won de 'Rotaryprijs 2000' te Kortrijk en de 1ste prijs in de 'Axion Classics 2000 Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woord' georganiseerd door Dexia Bank te Brussel. Als kamermusicus gaf hij vele concerten in Vlaanderen en trad op in gerenommeerde zalen zoals Cité de La Musique in Parijs, Seiji Ozawa Hall (Tanglewood, V.S.) en Carnegie Hall New York. In Zankels Carnegie Hall gaf Wouter zijn debuut aan de zijde van het Silk Road Ensemble onder het mentorschap van Yo-Yo Ma.

In 2001 creëerde Vercruysse Solétude van Jean-Paul Dessy in De Muntschouwburg te Brussel, Madreselva van Armand Coeck in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk en Fantaisie Concertante eveneens van Coeck, voor de prestigieuze Kortrijkse concertvereniging Euterpe.
In 2004 en 2005 toerde hij door Vlaanderen als solist in het celloconcerto Casanova van Johan de Meij met verscheidene harmonieorkesten waaronder de Harmonie Vooruit Harelbeke.
In 2006 bracht Wouter de première Nightbird van Armand Coeck voor de Haringse Concertgemeenschap. In datzelfde jaar speelde hij samen met het Silk Road Ensemble de wereldcreaties van Sulvasutra van Evan Ziporyn, Empty Mountain, Spirit Rain van Angel Lam en samen met Yo-Yo Ma Air to Air  van Osvaldo Golijov.
In januari 2010 debuteerde hij in Bozar Brussel ter gelegenheid van Klara in het Paleis waar hij zijn eigen composities, de Folies de Flandre, in première bracht.

Kamermuziek
Met de pianist Alexander Besant richtte Wouter Vercruysse het Helix Duo op.

Met de gitaristen Micheline Dumortier , Joris D’Haene en Gino Herman tourt hij rond met het programma Nightbird.

Als improvisator deelde hij al het podium met onder andere Osama Abdulrasol (Irak), Kudsi Erguner (Turkije), Kayhan Kalhor (Iran), Wu Man en Wu Tong (China), Sandeep Das (India), Jonathan Gandelsman (VS) en  Wouter Vandenabeele (België).

Met het Kinsa Trio van Marco Mazzini bracht hij een anthologie van Peruaanse klassieke muziek van begin 20ste eeuw.

Selectieve discografie

Folies de FlandreFolies de Flandre (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Wouter Vercruysse, Wouter Vercruysse, Robrecht Kessels, Johannes Ockeghem, Armand Coeck, Robrecht Kessels, Armand Coeck, Ann Van Hecke (...)
NightbirdNightbird (2008)
20ste eeuw
Wouter Vercruysse, Gino Herman, Joris D'Haene, Armand Coeck

Selectieve discografie als componist

Folies de FlandreFolies de Flandre (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Wouter Vercruysse, Wouter Vercruysse, Robrecht Kessels, Johannes Ockeghem, Armand Coeck, Robrecht Kessels, Armand Coeck, Ann Van Hecke (...)

Selectieve discografie als medewerker

Light blueLight blue (2021)
21ste eeuw / hedendaags
Edenwood Duo, Nathan Kolosko, Nicolas Meunier, Giorgio Mirto, Asgeir Aarøen, Mathias Duplessy, Armand Coeck
Another placeAnother place (2019)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Edenwood Duo, Armand Coeck, Nathan Kolosko, Mathias Duplessy, Erkki-Sven Tüür, Michel Lysight, Ester Mägi

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Beschreven schijf. Meer van dit alles (04.2013)