Pietro Antonio Fiocco

Categorie:componist
Venetië, 03.02.1654 - Brussel, 03.09.1714
Genre(s):barok

Korte beschrijving

componist, kapelmeester

Biografie

Pietro Antonio Fiocco werd op 3 februari 1654 geboren te Venetië. Over zijn opleiding is niets geweten . De eerste vermeldingen van zijn muzikale activiteiten vinden we in Amsterdam in 1681. Na Amsterdam vertrok hij waarschijnlijk naar Hannover.
Waarom hij zich te Brussel vestige blijft duister. In september 1681 had Alexander Farnese blijk gegeven van zijn liefde voor de Venetiaanse opera. De gouverneur had ook in 1680 zijn bescherming verleend aan het gezelschap van de hertogen van Hannover. Misschien vond de componist van religieuze muziek in Brussel meer mogelijkheden dan in het protestantse gebied.
Op 22 oktober 1682 huwde hij in de Brusselse kapellekerk met Jeanne de Laetre die hem in 1686 Jan Jozef Fiocco schonk die later ook componist werd. Jeanne schonk hem in totaal drie kinderen.
Fiocco werd kapelmeester van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel, een functie die hij zou uitoefenen tot aan zijn overlijden in 1714.
Toen hij weduwnaar werd huwde hij op 22 juni 1692 met Jeanne-Françoise Deudon die hem elf kinderen schonk, onder wie de in 1703 geboren componist Jozef-Hector Fiocco.
Ook in Brussel was ondertussen de tijd van de opera aangebroken. Met steun van de overheid huurde Fiocco op 1 november 1694 de zaal die zijn voorgangers hadden ingericht aan de Hooikaai. Hij werkte samen met de Romein Gio Paolo Bombarda, een musicus die de overstap naar de grote financiële wereld had gemaakt. Zo ontstond een opera die uiteindelijk de naam van "schouwburg op de Munt" zou krijgen.
Fiocco onderscheidde zich al schrijver van prologen voor de opera's van o.m. Lully maar ook met Italiaanse cantates, aria's en sonates.
De faam die de componist in het buitenland had verworven, wordt gestaafd door de verspreiding van zijn instrumentale muziek. Sommige bronnen doen vermoeden dat Fiocco, toen hij handel begon te drijven in klavecimbels, ook veel stukken voor dat instrument heeft geschreven.
Het merendeel van zijn bewaarde werken zijn echter religieuze composities.
Pietro Antonio stierf te Brussel op 3 september 1714.
(bron: Manuel Couvreur in het booklet van Cyprès 361)

Selectieve discografie als componist

Six siècles de Musique en Wallonie et à BruxellesSix siècles de Musique en Wallonie et à Bruxelles (2002)
classicisme, barok, oude muziek
Diverse uitvoerders, Orlandus Lassus, Pietro Antonio Fiocco, anoniem, Johannes Ciconia, Gilles Binchois, Johannes Tinctoris, Mateo Romero (...)
Fiocco Joseph-Hector - LamentationsFiocco Joseph-Hector - Lamentations (2001)
barok
Wieland Kuijken, Peter Van Heyghen, Anne Mertens, Kris Verhelst, Joseph-Hector Fiocco, Pietro Antonio Fiocco
Fiocco Pietro Antonio - Missa concerta quinti toni - Sacri concertiFiocco Pietro Antonio - Missa concerta quinti toni - Sacri concerti (2000)
barok
Roberta Invernizzi, Lia Serafini, Sylvie Althaparro, Stefano Di Fraja, Giuseppe Naviglio, Capella Della Pieta De Turchini, Choeur de Chambre de Namur, Pietro Antonio Fiocco (...)
Fiocco Pietro Antonio - Le retour du printempsFiocco Pietro Antonio - Le retour du printemps (2000)
barok
Pietro Antonio Fiocco, La Simphonie Du Marais, Hugo Reyne
Charles-Joseph van Helmont - Missa Sanctae GudilaeCharles-Joseph van Helmont - Missa Sanctae Gudilae (1997)
barok
Currende, Charles-Joseph van Helmont, Pietro Antonio Fiocco, Petrus-Hercules Brehy, Erik Van Nevel
W.A. Mozart - J. Haydn - J.S. Bach - P.A. FioccoW.A. Mozart - J. Haydn - J.S. Bach - P.A. Fiocco (1972)
classicisme, barok
Solisten Van Het Belgisch Kamerorkest, Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Maes, Joseph Haydn, Johann Sebastian Bach, Pietro Antonio Fiocco