Dirk Noyen

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Huidig/voormalig lid van:Ictus, Phenix Fagottenkwartet, Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg

Biografie

Dirk behaalde zijn Laureaatsdiploma's fagot en kamermuziek, alsook de hoger diploma's in beide disciplines met Grootste Onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven bij de heer Frans De Jonghe. In 1985 werd hij winnaar van de 'Tenuto-wedstrijd' in België en trad hij op in het programma 'Jonge Mensen op het Concertpodium' in Nederland. In 1988 werd hij Laureaat van het 'Trompconcours' te Eindhoven en behaalde de prijs 'Belgisch werk'. Dirk is eerste fagotsolo en lessenaaraanvoerder bij het orkest van de Muntschouwburg te Brussel -Nationale Opera- en docent fagot aan het Lemmensinstituut te Leuven. Voorts is hij lid van het blazerskwintet en -oktet van de Munt en maakt deel uit van diverse ensembles zoals: 'Prometheus', 'Ictus', baroktrio 'La Giacintina' en 'Xylos'. In 1992 vertegenwoordigde hij België op het 'Internationaal Fagot-Festival' in de Ijsbreker te Amsterdam en eveneens was hij een regelmatige gastmuzikant bij het 'London Philharmonic Orchestra'. Hij werkte reeds met vooraanstaande dirigenten zoals: Klaus Tenstedt, Wolfgang Sawallisch, Ernst von Dohnanyi, Charles Dutoit en trad op als solist met Belgische en buitenlandse orkesten. Dirk werkte mee aan verschillende CD-opnames. In 1996 maakte hij een solo CD met het fagotconcerto en de Symfonie-concertante van W.A. Mozart. Tevens realiseerde hij een solo-CD met Tars Lootens ('Where Dirk Noyen meets Tars Lootens'), een kruising van de klassieke wereld met de jazzwereld, énig in zijn soort.

Selectieve discografie

Jonathan Harvey - Wheel of emptinessJonathan Harvey - Wheel of emptiness (2001)
20ste eeuw
Ictus, Géry Cambier, Geert De Bièvre, Paul De Clerck, Dirk Noyen, Piet Van Bockstal, Janna Van Mechelen, Jonathan Harvey (...)
Ictus - Luca FrancesconiIctus - Luca Francesconi (1998)
20ste eeuw
Ictus, Géry Cambier, Paul De Clerck, François Deppe, Dirk Descheemaeker, Jean-Luc Fafchamps, Dirk Noyen, Gerrit Nulens (...)
Mozart Wolfgang Amadeus - Concerti voor blazersMozart Wolfgang Amadeus - Concerti voor blazers (1996)
classicisme
Prima La Musica, Dirk Vermeulen, Luc Bergé, Carlos Bruneel, Dirk Noyen, Joris Van den Hauwe