Stefaan Craeynest

Categorie:muzikant
Kortrijk, 19.11.1968 - Brugge, 01.09.2014
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):cello
Huidig/voormalig lid van:Arco Baleno

Biografie

Stefaan Craeynest behaalde aan het Conservatorium van Gent eerste prijzen voor cello en kamermuziek. Zijn studies in de klas van André Messens werden bekroond met het Hoger Diploma met onderscheiding voor cello. In de klas van Marcel Lequeux behaalde hij het Hoger Diploma met grote onderscheiding voor kamermuziek. In 2000 werden zijn studies bekroond met de Meestergraad cello aan het Lemmensinstrituut te Leuven.


Naast zijn werk als aanvoerder cello bij het Collegium Instrumentale Brugense en daarna Het Kamerorkest, was hij oprichter van het kamermuziekensemble Arco Baleno. Hiermee behaalde hij de debuutprijs voor kamermuziek van Jeugd en Muziek Vlaanderen en werd hij laureaat van het internationale CHAIN-concours.
Met het toenmalig Collegium Instrumentale werkte hij mee aan tientallen opnames. Ook met Arco Baleno nam hij 17 cd’s op. Op de laatste cd, die twee dagen voor zijn overlijden is uitgebracht, vertolkt hij het cello-concerto in C van Antonio Vivaldi.
Als docent was Stefaan verbonden aan het stedelijk conservatorium te Oostende en de muziekacademies van Diksmuide, Poperinge en Blankenberge.

Stefaan was medeoprichter en bezieler van Esta Belgium-Flanders, een vereniging die zich inzet voor het onderwijs aan strijkers. Stefaan schreef artikels, ging op congres, organiseerde masterclasses en was financieel beheerder.

 

 

Selectieve discografie

Earth tonesEarth tones (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Arco Baleno, Peter Verhoyen, Dirk Lievens, Kaat De Cock, Stefaan Craeynest, Jan Verheye, Ann-Sofie Vande Ginste, Annelies Boodts (...)
ConversationsConversations (1999)
20ste eeuw
Arco Baleno, Peter Verhoyen, Dirk Lievens, Marleen Ydiers, Kaat De Cock, Stefaan Craeynest, Elisabeth Schollaert, Boudewijn Buckinx (...)

Selectieve discografie als medewerker

Mozart Amadeus Wolfgang - Flute QuartetsMozart Amadeus Wolfgang - Flute Quartets (2014)
classicisme
Arco Baleno, Wolfgang Amadeus Mozart
Hayd Franz Joseph - Divertimenti op. 38Hayd Franz Joseph - Divertimenti op. 38 (2012)
classicisme
Arco Baleno
BritanniaBritannia (2008)
20ste eeuw
Arco Baleno, John Rutter, Frank Bridge, Howard Blake, Gordon Jacob, Allan Stephenson
Carnaval des AnimauxCarnaval des Animaux (2003)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Peter Verhoyen, Arco Baleno, Frits Celis, Yves Bondue, Petra Vermote, Jan Huylebroeck, Marc Matthys, Boudewijn Buckinx (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Cellist Stefaan Craeynest overleden (09.09.2014)