Aram Van Ballaert

Categorie:muzikant, solist, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
29.05.1971
Genre(s):Klassiek, Rock / Alternative, Pop / Rock
Instrument(en):gitaar, drums
Huidig/voormalig lid van:Clement Peerens Explosition

Korte beschrijving

Aram Van Ballaert genoot als gitarist een klassiek opleiding maar speicialiseerde zich in ook in Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek. Vandaag concerteert hij in de meest uiteenlopende muziekgenres.

Biografie

Aram Van Ballaert studeerde gitaar bij Raphaëlla Smits aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij het laureaats-, meestergraads- en specialisatiediploma behaalde.

Om zich verder te verdiepen in de interpretatie van Zuid-Amerikaanse muziek, volgde hij masterclasses bij o.a. Maria Luisa Anido (Barcelona) en bij Jorge Cardoso (Parijs).

Zijn veelzijdigheid leidde tot verrassende samenwerkingen als gastmuzikant bij gezelschappen variërend van de Filharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe tot hedendaagse ensembles zoals Champ d’Action en Black Jackets Company.
Aram Van Ballaert stond ook met verschillende rockgroepen op de grote Vlaamse podia en werkte mee aan verschillende cd’s in dit genre (Ronny Mosuse, Anton Walgrave, e.a.).

Op 10 oktober 2002 bracht Aram Van Ballaert zijn solo-debuut “Danza” uit op het gerenomeerde Klara label, welke ook werd genomineerd voor de Klara Muziekprijzen 2003: een bewijs dat het weinig gekende gitaarrepertoire van deze cd zowel door kenners als door liefhebbers wordt gesmaakt.

In februari 2005 bracht Aram de 3-dubbele cd “TRI” uit op het No Circus label: een drieluik voor klassieke gitaar bestaande uit een Sovjet, een Balkan en een Latin gedeelte. Een modern repertoire waarin ritme en experiment de basisingrediënten zijn zodat de gitaar alweer eens van een andere kant wordt belicht.

Sinds 2012 werkte Aram mee aan verschillende soundtracks voor televisie en film: Quiz Me Quick (2012), Vriendinnen (2014), Iedereen Duivel (2014), Ay Ramon (2015), Wakkere Nachten (2018), Dag Sinterklaas (2019), Koning Kabberdas (2021).  


Naast zijn concert activiteiten is Aram Van Ballaert leerkracht gitaar aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven en de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut. Aan dat zelfde Lemmensinstituut is hij ook docent improvisatie in de richting Muziektherapie.

Selectieve discografie

Quiz me quickQuiz me quick (2012)
Aram Van Ballaert
TrïTrï (2005)
20ste eeuw
Aram Van Ballaert, Nikita Koshkin, Astor Piazzolla, Maximo Diego Pujol, Dusan Bogdanovic, Miroslav Tadic
Residentieconcerten Den Haag 2004-2005Residentieconcerten Den Haag 2004-2005 (2005)
20ste eeuw, classicisme
Aram Van Ballaert, Spectra Ensemble, Het Collectief, SimoensTrio, Lucien Goethals, Joseph Haydn, Miroslav Tadic, Jean-Luc Fafchamps (...)
DanzaDanza (2003)
Klassiek
Aram Van Ballaert, Jorge Morel, Radamès Gnattali, Paulo Bellinati, anoniem, Leo Brouwer, Juan Falú, Ernesto Cordero (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Aram Van Ballaert op Facebook