Blanca Arbelaez

Categorie:muzikant
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, romantiek
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:Argandi Piano trio, Symfonieorkest van de Vlaamse Opera

Biografie

Blanca Stella Arbelaez werd geboren in Armenia, Colombia in een muzikaal gezin. Haar eerste muzieklessen kreeg ze van haar vader, leraar aan het conservatorium van Cartago (Valle, Colombia). In 1977 verhuisde het gezin naar Bogotá en begon Blanca vioollessen te volgen bij de vooraanstaande Latijns-Amerikaanse violisten Isabel O'Byrne, Carlos Villa en Frank Preuss. Van 1980 tot 1986 speelde ze in het Orquesta Filarmonica de Bogotá en nam ze actief deel aan het concertleven. Als soliste trad ze op in de beste zalen van het land. Ze ging met diverse internationale jeugdorkesten mee op concertreizen naar Korea, Japan, Canada, Venezuela, Duitsland, Polen en Frankrijk.
Tussen 1986 - 1990 zette ze haar opleiding voort in Rusland bij de vooraanstaande violisten V. Igolinsky en I. Botsjkova, beide laureaten van internationale concoursen. In België studeerde ze vanaf 1990 onder leiding van Henri Raudales en Mikhail Bezverkhy.
Sinds 1992 is Blanca Arbelaez tweede soliste in het symfonisch orkest van de Vlaamse Opera.
Zij is bijzonder actief op de concertpodia. Sinds 1993 vormt ze samen met haar echtgenoot, de cellist Ilia Laporev, het duo Divertimento dat ook regelmatig samenwerkt met de Belgische pianiste Mireille Gleizes.