Martin Slootmaekers

Categorie:componist
27.01.1968
Genre(s):Klassiek

Biografie

Martin Slootmaekers studeerde naast Latijn-Griekse Humaniora, aan de gemeentelijke muziekacademie van Lanaken, waar hij einddiploma’s behaalde voor notenleer en harmonieleer en de regeringsmedaille voor piano. Hij vervolgde zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij o.l.v. Piet Swerts het Laureaatsdiploma voor Compositie en Muziekopvoeding behaalde, met Eerste prijzen voor notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt en fuga.

O.l.v. Erik Van Nevel behaalde hij een Eerste prijs koorleiding en het Meesterdiploma in de koordirectie.

In 1995 werd zijn compositie “Splinters” (voor klarinet en piano) weerhouden als opgelegd werk in de finale-ronde voor klarinet, saxofoon en fagot van de Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woordkunst van het Gemeentekrediet. ( Nu Axion-Classics van Dexia-Bank)
In 1997 werd “ (IM)MOBILE” (voor hobo en piano) voor dezelfde wedstrijd als plichtwerk in de finale voor hobo en fagot gekozen.
In 1998 behaalde zijn compositie “Nunc Dimittis” voor gemengd koor en orgel, een Vierde Prijs in de Alphons Diepenbrock Compositieprijs in Nederland.

De laatste jaren kreeg hij verscheidene gesubsidieerde compositie-opdrachten van o.m.: Capella di Voce (Kurt Bikkembergs), Capella Beatae Mariae ad Lacum (Tienen) en Koorfederatie Vlaanderen.

Zijn cantates voor kinder/ jeugdkoor “Web International (tekst van Jan Coeck) en “Knuffeltijd” (tekst van Jan Wouters), werden al verscheidene malen met veel succes uitgevoerd door diverse ensembles.
( uitgave bij EURPINT)
Tussen zijn composities vinden we werken voor solo-instrumenten (piano, orgel, altviool), ensembles ( strijktrio, blokfluitenkwartet, groot koperensemble), liederen, koorwerken (voor gemengd koor, gelijke stemmen en kinderkoor) en symfonie - en harmonie-orkest.

Hij werd uitgenodigd om in Gent een repetitiedag te houden omtrent hedendaagse koormuziek, en door de Capella Beatae Mariae ad Lacum (CBM) in Tienen voor een project met “humoristische” koormuziek voor gelijke stemmen.
Van maart tot november 2002 werkte hij met de Capella Academica (Personeelskoor van de Katholieke Universiteit van Leuven) rond een project met muziek op Engelse poëzie.
Daarnaast is hij leraar aan verschillende muziekacademies ( AMV, AMT, MT, Koor, Vocaal Ensemble.


Selectieve discografie

Kurt Bikkembergs - Blijf niet staanKurt Bikkembergs - Blijf niet staan (2007)
21ste eeuw / hedendaags
Bart Naessens, Sint-Joriskoor, Kurt Bikkembergs, Martin Slootmaekers, Inge Feyen

Selectieve discografie als componist

De innigheid der dingenDe innigheid der dingen (2014)
20ste eeuw
René Geldof, Inge Feyen, Kurt Bikkembergs, Jos Venken, Piet Swerts, Martin Slootmaekers, Paul Steegmans
Superdag!Superdag! (2010)
kindermuziek
Kurt Bikkembergs, Jos Bielen, Thomas De Baets, Koenraad Hinnekint, Martin Slootmaekers, An Allen
De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007 (2007)
20ste eeuw
Capella di voce, Jacqueline Fontyn, Ludo Claesen, Ludo Geloen, Kurt Bikkembergs, Sebastiaan Van Steenberge, Martin Slootmaekers, Noor Sommereyns (...)