Martin Slootmaekers

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek
27.01.1968
Genre(s):Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Martin Slootmaekers, geboren in Genk op 27 januari 1968, studeerde Latijn-Griekse humaniora en begon zijn muzikale studies aan de gemeentelijke muziekacademie van Lanaken, waar hij einddiploma’s behaalde voor notenleer, harmonieleer en piano. Daarenboven ontving hij er de regeringsmedaille voor piano. Na zijn middelbare studies trok hij naar het Lemmensinstituut in Leuven waar hij bij Piet Swerts het laureaatdiploma voor compositie en muziekopvoeding behaalde, met eerste prijzen voor notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt en fuga. Hij behaalde daarnaast, onder leiding van Erik Van Nevel, een eerste prijs koorleiding en het meesterdiploma in de koordirectie.

In 1995 werd zijn compositie Splinters (voor klarinet en piano) weerhouden als opgelegd werk in de finaleronde voor klarinet, saxofoon en fagot van de Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woordkunst van het Gemeentekrediet, nu beter gekend als Axion-Classics, een initiatief van Dexia-bank. In 1997 kozen de organisatoren opnieuw voor een werk van Slootmaekers. (Im)mobile (voor hobo en piano) werd het plichtwerk voor hobo en fagot. In 1998 stuurde Martin Slootmaekers zijn compositie Nunc Dimittis (voor gemengd koor en orgel) in voor de Alphons Diepenbrock Compositieprijs in Nederland en behaalde er een vierde prijs mee.

De laatste jaren kreeg hij verschillende gesubsidieerde compositieopdrachten van Vlaamse koren, zoals Capella di Voce (o.l.v. Kurt Bikkembergs), Capella Beatae Mariae ad Lacum (o.l.v. Dieter Staelens), en van de Koorfederatie Vlaanderen. Zijn kinder- of jeugdkoorcantates Web International en Knuffeltijd werden al door verschillende ensembles uitgevoerd, telkens met veel succes.

Tussen zijn composities vinden we werken voor solo-instrumenten, ensembles, liederen en koorwerken, maar ook enkele werken voor symfonie- of harmonieorkest. Martin Slootmaekers is vooral actief als koordirigent en -componist. De koormuziek neemt dan ook een centrale plaats in binnen zijn oeuvre.

Momenteel is Martin Slootmaekers leraar Algemene Muzikale Vorming, Muziektheorie, koor en vocaal ensemble aan verschillende muziekacademies. Daardoor schrijft hij nu ook meer pedagogische composities, waaronder een volledige cyclus Algemene Muzikale Vorming (4 delen). In zijn andere composities verkent Slootmaekers de nieuwere technieken zoals gecontroleerde aleatoriek (geïnspireerd op Lutoslawski) in melodieën die zich zelfstandig ontwikkelen en het creëren van een harmonisch spectrum.

Selectieve discografie

Kurt Bikkembergs - Blijf niet staanKurt Bikkembergs - Blijf niet staan (2007)
21ste eeuw / hedendaags
Bart Naessens, Sint-Joriskoor, Kurt Bikkembergs, Martin Slootmaekers, Inge Feyen

Selectieve discografie als componist

De innigheid der dingenDe innigheid der dingen (2014)
20ste eeuw
René Geldof, Inge Feyen, Kurt Bikkembergs, Jos Venken, Piet Swerts, Martin Slootmaekers, Paul Steegmans
Superdag!Superdag! (2010)
kindermuziek
Kurt Bikkembergs, Jos Bielen, Thomas De Baets, Koenraad Hinnekint, Martin Slootmaekers, An Allen
De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007 (2007)
20ste eeuw
Capella di voce, Jacqueline Fontyn, Ludo Claesen, Ludo Geloen, Kurt Bikkembergs, Sebastiaan Van Steenberge, Martin Slootmaekers, Noor Sommereyns (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Martin Slootmaekers