Paul Hermsen

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Pumpkin Ensemble, Trio Landini, Sprezzatura!

Biografie

Paul Hermsen voltooide, aan het Conservatorium in Tilburg, zijn studies piano (summa cum laude) en orgel. Voor dit laatste onderscheidde hij zich tevens in de kunst van het improviseren. Verder vervolmaakte hij zich bij Jan Wijn in Amsterdam en bij Jacques De Tiège aan het Koninklijk conservatorium te Antwerpen. Paul Hermsen is op velerlei vlakken actief in de internationale muziekwereld. Zijn grootste troef is ongetwijfeld de beheersing (zowel technisch als muzikaal) van de meest uiteenlopende muziekgenres en -disciplines. Zo is hij werkzaam als pianist-begeleider aan het Lemmensinstituut van Leuven en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Tevens werkt hij samen met diverse bekende solisten in recitals en masterclasses. Zijn speciale voorkeur gaat immers uit naar het musiceren in kamermuziekverband. Zijn partners behoren tot de elite.Hij werkt regelmatig samen met het Brabants Orkest te Eindhoven en is pianist-begeleider aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Lemmensinstituut van Leuven .

Samen met Marc Tooten en Geert Baeckelandt lag hij aan de grondslag van het innoverende “NotaBene Ensemble”.Hij is lid van het Pumpkin Ensemble en het ensemble Sprezzatura!

Sinds meerdere jaren vormen Marc Tooten en Paul Hermsen een vast duo. Buiten het klassieke repertoire heeft Paul Hermsen zich gespecialiseerd in het vertolken van hedendaagse muziek, een genre dat hem nauw aan het hart ligt. De opname van een zevendelige CD-reeks met saxofonist Hans de Jong is in dit opzicht een belangrijk wapenfeit. Tevens verleende hij zijn medewerking aan tal van opnames met werken van vooraanstaande hedendaagse componisten, zoals J. Van Landeghem, P-J Wagemans, Ch. Camilleri … Deze veelzijdige muzikant trad regelmatig op voor radio en televisie, en hielp ieen aanzienlijk aantal Tenuto-laureaten op hun weg naar de bekroning.

Selectieve discografie

Jan Van Landeghem - Chamber MusicJan Van Landeghem - Chamber Music (2006)
20ste eeuw
Jenny Spanoghe, Herwig Coryn, Paul Hermsen, Nina Kompare, Jean-Claude Vanden Eynden, Jan Van Landeghem
Vintage of European Saxophone Music 2: BelgiumVintage of European Saxophone Music 2: Belgium (2000)
20ste eeuw
Hans de Jong, Paul Hermsen, Joseph Jongen, Jean Absil, Léon Jongen, Marc Verhaegen, Raoul De Smet, Lucien Posman (...)
Vintage of European Saxophone Music 5: SwedenVintage of European Saxophone Music 5: Sweden (1995)
20ste eeuw
Hans de Jong, Paul Hermsen, Werner Wolf Glaser, Ingvar Karkoff, Erland Von Koch, Marice Karkoff, Eduard Tubin, Lars-Erik Sanner (...)
La Partie D'EchecsLa Partie D'Echecs (1994)
filmmuziek
Paul Hermsen, Frédéric Devreese, Kamerorkest Sinfonia, Frédéric Devreese
Vintage of European Saxophone Music 3: FranceVintage of European Saxophone Music 3: France (1992)
20ste eeuw
Hans de Jong, Paul Hermsen, Ida Gotkovsky, Eugène Bozza, Paule Maurice, Florent Schmitt, Pierre Gabaye, Jacques Charpentier (...)
Vintage of European Saxophone Music 4: GermanyVintage of European Saxophone Music 4: Germany
20ste eeuw
Hans de Jong, Paul Hermsen, Günter Raphael, Rolf Rudin, Paul Hindemith, Karlheinz Stockhausen, Werner Heider

Selectieve discografie als medewerker

Variations for saxophonesVariations for saxophones (1997)
20ste eeuw
Brabant saxofoonkwartet, Hans de Jong, Chiel Meyering, Louis Toebosch, Henri Broeren, Geurt Grosfeld, Pieter van Moergastel