Aldo Baerten

Categorie:solist, muzikant, docent
27.03.1969
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Instrument(en):dwarsfluit
Huidig/voormalig lid van:Arpae ensemble, Antwerp Symphony Orchestra

Biografie

Aldo Baerten is fluitsolo bij deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic).
Hij is tevens docent aan het Koninklijk Muziekconservatorium Antwerpen, aan de Hogeschool der Kunsten te Utrecht (NL), en geeft meestercursussen in België, Nederland, Frankrijk, Mexico en de Verenigde Staten.
Aldo Baerten is te gast bij het Chamber Orchestra of Europe, Mahler Chamber Orchestra, European Union Opera (G.Roshdentvensky) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Nog tijdens zijn studies bij Prof. Peter-Lukas Graf (Musikhochschule Basel), waar hij het diploma als solist behaalde, en bij Philippe Boucly (R.Strauss-Konservatorium München) werd hij prijswinnaar bij verscheidene Concours : “Maria Canals” te Barcelona, Vienna International Music Competition, Axion Classics, Jong Talent, Quantz en de Nationale Instrumentenwedstrijd. Hij won de  Alex de Vries prijs en de W.Pelemans en de Caecilia-Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers.

Van 1989 tot 93 was hij solofluitist in Claudio Abbado’s Orkest van de Europese Gemeenschap, waar hij onder leiding van dirigenten als B.Haitink, V.Ashkenazy, V.Neumann, J.Conlon en J.Tate musiceerde.
Hij werd tevens gekozen tot solofluitist van het Schleswigholstein Festival Orkest (Sir G.Solti) en van het Wereldjeugdorkest.
Achtereenvolgens was hij solofluitist bij het Nieuw-Belgisch Kamerorkest en het MDR-Sinfonie-Orchester Leipzig.

Hij stelt zijn jarenlange ervaring als fluitsolist ter beschikking van de net opgerichte Orkestacademie, waar hij jonge musici coacht en verantwoordelijk is voor de organisatie en coördinatie.
Hij geeft masterclasses in België, Nederland, Frankrijk, Mexico en de Verenigde Staten.

Baerten concerteert als solist met uitstekende orkesten als het Südwestdeutsches Kammerorchester, RSO Basel, Nationaal Orkest van België, Orchestre de Chambre de Wallonie, deFilharmonie, onder leiding van dirigenten als D.Stern, V.Czarniecki, P.Rundel, G.Octors, Z.Nagy, T.Yuasa.
Hij is regelmatig te gast op festivals in Europa, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten (Rheingau Musik Festival, Festival van Vlaanderen, Deutsche Kulturwochen in der Ukraïne, Festival de Wallonie, Festival de Bruxelles, …..) samen met gerenommeerde partners als J.van Dam, Martin Helmchen, Severin Von Eckardstein, F.Orval, W.Boeykens, Jean-Claude Vanden Eynden, M.Hallynck, R.Van Spaendonck, Kandinsky-trio en zijn eigen ARPAE-ensemble.

Aldo Baerten maakt geregeld deel uit van jury’s bij het Benelux-Fluitconcours, Axion Classics, Lyons-concours en de Yamaha-Music Foundation.

Baeten is docent fluit en lid van de artistieke directie muziek verantwoordelijk voor de hout-en koperblazers van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Hij is lid van de Artistieke Directie van het Koninklijk COnservatorium ANtwerpen (Artesishogeschool), waar hij de Orkestacademie (Antwerp Orchestral Academy) , een samenwerking tussen de Filharmonie, deSingel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, organiseert.

Selectieve discografie

Schubert Franz - Forellen QuintetSchubert Franz - Forellen Quintet (2009)
romantiek
Martin Helmchen, Franz Schubert, Christian Tetzlaff, Antoine Tamestit, Marie-Elisabeth Hecker, Alois Posch, Aldo Baerten
Maurice DelageMaurice Delage (2004)
20ste eeuw
Lucienne Van Deyck, Aldo Baerten, Joris Van den Hauwe, Ronald Van Spaendonck, Sophie Hallynck, Thérèse Malengreau, Baudouin Giaux, Christiane Collienne (...)
Joseph Jongen - Musique de chambre pour flûte, harpe et cordesJoseph Jongen - Musique de chambre pour flûte, harpe et cordes (2002)
20ste eeuw
Arpae ensemble, Aldo Baerten, Sophie Hallynck, Gudrun Vercampt, Diederik Suys, Marie Hallynck, Joseph Jongen
Meesterlijk - HoutblazersMeesterlijk - Houtblazers (2002)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, barok
I SOLISTI, Hans de Jong, Jan Guns, Joris Van den Hauwe, Francis Pollet, Johan Rycken, Jan De Maeyer, The clarinet choir (...)

Selectieve discografie als medewerker

Music for Flute - Harp and String TrioMusic for Flute - Harp and String Trio (1998)
20ste eeuw
Arpae ensemble, Daniel-Lesur, Joseph Jongen, Wilfried Westerlinck, Willem Pelemans

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Schubert - Forellen Quintet (09.2009)