Wilfried Van den Brande

Categorie:muzikant
Genre(s):20ste eeuw, vocale jazz, romantiek, religieuze muziek, populair / licht klassiek, filmmuziek, operette, opera
Instrument(en):zang (bas), zang (bariton)

Biografie

Na een intensieve all round opleiding van vader (regisseur – dirigent –bas – kameroperadirecteur Arnold Brand) op zoon, maakt Wilfried Van den Brande zijn debuut in Erfurt (Duitsland) o.l.v. Hans Rotman. Verdere studies bij Albrecht Klora. Wordt laureaat van de ‘international Mary Garden Competition’.

Staat in België als solist op de planken van de Munt, de Vlaamse Opera, Muziektheater Transparant, Muziektheatercollectief Walpurgis en concerteert met het Vlaams Radio Orkest (Verdi Requiem), deFilharmonie/Royal Flemish Philharmonic (Méphistophélès in Gounods ‘Faust’), het Prometheus Ensemble, het Nationaal Orkest van België, het Symfonisch Orkest van Vlaanderen, Prima La Musica en de Beethoven Academie. Creëert de basrollen in beide opera’s van Wim Henderickx (Triumph of Spirit over Matter’ voor de Munt/Transparant en ‘Achilleus’ voor de Vlaamse Opera/Transparant) en is een graag geziene gast in de ‘La Magia della Musica’ Belcantogala’s.

Internationaal zingt hij voor het Vaticaan in Rome met het Orchestra Filarmonica Italiana, in Spanje met de Real Filarmonia de Galicia en het Orquestra Sinfonica de Asturias, in Duitsland met de Heidelberger Symphoniker, het Philharmonisches Orchester Südwestfalen, de Nürnberger Symphoniker en de Zeitgenössische Oper Berlin, in Denemarken met het Wiener Kammerorchester en het Wiener Schubertensemble, in Frankrijk in de Opéra de Rouen, in Wenen voor de Wiener Taschenoper, in Engeland op het Covent Garden Festival alsook in Israel(Tel-Aviv).

Hij werkte met dirigenten als Dietfried Bernet, Cornelius Meister, Marc Soustrot, Kenneth Montgomery, Jos Van Immerseel, Ed Spanjaard, Silvio Varviso, Massimo Zanetti, Dirk Brossé, Walter Proost, Michel Tilkin, Martin Haselböck, Koen Kessels, Frank Beermann.

Eind 2004 verscheen op Talent Records ‘Airs d’opéras Français’, een solo recital met de Nürnberger Symphoniker o.l.v. Hans Rotman.
September 2007 is de release datum van ‘So in love’, DVD/SACD opname met muziek van o.a. Cole Porter, George Gershwin, Jerome Kern, Irving Berlin en Richard Rodgers.

Van 2007 tot 2010 is Wilfried artiest in residentie bij WALPURGIS. Dit laat hem toe de noodzakelijke research te doen voor een grootschalig project rond de muziek van Cole Porter, dat hij samen met dirigent en pianist Dirk Baert voor Swells Productions onderneemt. In oktober 2010 presenteren ze samen in de Weill Hall at Carnegie Hall in New York de 5 CD-box ‘A Tribute to Cole Porter’ (www.coleportersessions.com).

In Nürnberg is hij in juni 2011 te gast voor de opening van de nieuwe concertzaal van de Nürnberger Symphoniker en In augustus zingt hij er op ‘Klassik Open Air’. Onder leiding van chef-dirigent Alexander Shelley, treedt hij in november 2011 aan voor enkele Wagnerconcerten in Duitsland en België, samen met de legendarische sopraan Cheryl Studer. Eind november gaat ‘C’est magnifique - Cole Porter in Parijs, Venetië en New York’ in prem!ère in ‘De Roma’ in Antwerpen, i.s.m. Bart Van Caenegem, Peter Hertmans, Klaas Balijon en Jos Machtel.

Voor het Kon. Conservatorium van Brussel en de VUB schrijft Wilfried een doctoraat in de Kunsten (Cole Porter’s Legacy – A systematic enquiry), en samen met Lou Demeyere (www.docsnmusic.com) maakt hij voor Canvas een reportage ‘Looking for Cole’.

Selectieve discografie

When love comes to callWhen love comes to call (2014)
vocale jazz
Wilfried Van den Brande
Our Lady of FlandersOur Lady of Flanders (2012)
romantiek, 20ste eeuw
Wilfried Van den Brande, Antonín Dvořák, Peter Van de Velde, César Franck, Lies Vandewege, Flor Peeters, Inez Carsauw, Lodewijk De Vocht (...)
A tribute to Cole PorterA tribute to Cole Porter (2010)
Jazz, Klassiek
Wilfried Van den Brande, Nuerenberg Symphony Orchestra & Machel trio, Dirk Baert
The great American SongbookThe great American Songbook (2008)
20ste eeuw
Wilfried Van den Brande, Dirk Baert
Wilfried Van den Brande, basso cantante - French Opera AriasWilfried Van den Brande, basso cantante - French Opera Arias (2004)
romantiek
Wilfried Van den Brande, Nurnberger Symphoniker, Hans Rotman
Sacred SongsSacred Songs (2002)
20ste eeuw, romantiek
Wilfried Van den Brande, Jan Van Mol, Emiel Hullebroeck, Lodewijk De Vocht, Renaat Veremans
a couple of swellsa couple of swells
Wilfried Van den Brande, Dirk Baert, Nurnberger Symphoniker

Auteur van

The great sophisticate
The great sophisticate

Selectieve discografie als medewerker

Looking for Cole PorterLooking for Cole Porter (2016)
Klassiek, Jazz
Brussels Philharmonic, Cole Porter, WDR Funkhaus Orchester

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
The great sophisticate (01.03.2014)
De echte Cole Porter? (22.11.2012)
Kathedraal decor voor nachtelijke Maria-cd Antwerpen (24.01.2012)
Zanger Wilfried Van den Brande oogst Amerikaans applaus (03.12.2010)
Wilfried Van den Brande (01.2008)