Vlad Weverbergh

Categorie:muzikant, solist, repertoire, oude muziek
1977
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):klarinet, klarinet (bas)
Huidig/voormalig lid van:Terra Nova

Biografie

Muzikale duizendpoot Vlad Weverbergh voelt zich thuis in vele stijlen: van klezmer over klassieke avant-garde tot Mozart. In 1995 werd hij laureaat van Belfius Classics. In 2000 studeerde hij af met grootste onderscheiding aan het Conservatorium van Antwerpen in de klas van Walter Boeykens. Na zijn studies was hij er van 2000 tot 2002 gastdocent kamermuziek. Sinds kort is hij er docent basklarinet. In 1992 richtte Weverbergh Trio Dor mee op, dat in 1998 de Debuutprijs voor Kamermuziek van Jeugd en Muziek won. Succesvolle tournees door Roemenië, Zweden, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika waren het gevolg. Orkesten als het VRT-Filharmonisch Orkest, deFilharmonie, Prima la Musica, Collegium Brugense, het Hongaars Radio Orkest, de Filarmonica George Enescu, de Philharmonia Hungarica, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim en Kammerphilharmonie Graubünden nodigden Vlad Weverbergh uit als solist. Hij speelde onder leiding van dirigenten als Philip Ellis, Daniele Callegari, Christian Mandeal, Robert Groslot, Patrick Peire, Dirk Vermeulen en Kobayashi Ken Ichiro en Sebastian Tewinkel. Vlad Weverbergh was soloklarinettist bij deFilharmonie. Nu maakt Vlad onder andere deel uit van I Solisti del Vento en champdAction. Verder is hij lid van Le Concert Olympique olv. Jan Caeyers en is hij als als freelance muzikant regelmatig te gast bij het Mahler Chamber Orchestra. Zijn discografie omvat een ruime bloemlezing uit het klarinetrepertoire. Zijn eerste cd ‘Première Rapsodie’ op het label Etcetera werd opgenomen in het jaar dat hij afstudeerde bij Walter Boeykens. Eind 2006 nam Vlad samen met het Quatuor Danel de cd ‘Mozart Clarinet Essentials’ op. In 2008 nam hij met het Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim de klarinetconcerti van Mozart en H.J. De Croes op olv. Sebastian Tewinkel. Sinds 2012 is Vlad Weverbergh artistiek leider van het Terra Nova Collectief, waarmee hij lang vergeten partituren nieuw leven inblaast. Zo wijdde hij met Terra Nova onder meer een cd aan wereldpremières van De Croes en van de Antwerpse componist en klarinetvirtuoos Henri Joseph Tobi, beide tijdgenoten van Mozart. Sinds 2015 is Vlad Weverbergh als docent basklarinet verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen. Vlad Weverberg speelt vanavond op een kopie van een klarinet van Griessling & Schott uit Berlijn, gebouwd door Riccardo Von Vitorelli.

Selectieve discografie

Herbert Leemans - The SymphoniesHerbert Leemans - The Symphonies (2021)
classicisme
Terra Nova, Hébert Leemans, Vlad Weverbergh
Robert Groslot - Chamber Music for ClarinetRobert Groslot - Chamber Music for Clarinet (2014)
21ste eeuw / hedendaags
Vlad Weverbergh, Robert Groslot, Christophe Pochet, Eline Pauwels, Sander Geerts, Peter Devos, Jan Michiels, Eline Groslot (...)
Schumann Robert - RomancesSchumann Robert - Romances (2013)
romantiek
Terra Nova, Robert Schumann, Màté Szücs, Michèle Gurdal, Vlad Weverbergh
Robert Groslot conducts his...Robert Groslot conducts his... (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Robert Groslot, De Koninklijke muziekkapel van de Belgische gidsen, Robert Groslot, Vlad Weverbergh, Steven Mead, Norbert Nozy, Peter Verhoyen, Carlo Willems (...)
de Croes Henri Joseph - Divertimentide Croes Henri Joseph - Divertimenti (2012)
classicisme
Vlad Weverbergh, Henri-Joseph de Croes, Vlad Weverbergh, Terra Nova
Mozart Wolfgang Amadeus - Clarinet essentialsMozart Wolfgang Amadeus - Clarinet essentials (2007)
classicisme
Jean-Claude Vanden Eynden, Vlad Weverbergh, Quatuor Danel , Wolfgang Amadeus Mozart
I solisti del Vento Beethoven - CraensI solisti del Vento Beethoven - Craens (2003)
20ste eeuw, romantiek, classicisme
I SOLISTI, Jean-Claude Vanden Eynden, Joris Van den Hauwe, Roeland Hendrikx, Francis Pollet, Rik Vercruysse, Frank Hendrickx, Tobias Knobbloch (...)
Première RhapsodiePremière Rhapsodie (2001)
20ste eeuw, romantiek
Vlad Weverbergh, Yasuko Takahashi, Carl Maria von Weber, Claude Debussy, Igor Stravinsky, Françis Poulenc, Charles Camilleri, Louis Cahuzac (...)

Auteur van

De wereldpremière van een vroeg klarinetconcerto uit de lage landen
De wereldpremière van een vroeg klarinetconcerto uit de lage landen

Selectieve discografie als medewerker

Henri Joseph De Croes - The Return of the Clarinetto d'AmoreHenri Joseph De Croes - The Return of the Clarinetto d'Amore (2019)
barok
Terra Nova, Henri-Joseph de Croes
van Beethoven Ludwig - Ries Ferdinandvan Beethoven Ludwig - Ries Ferdinand (2008)
classicisme
Ludwig Van Beethoven, Ferdinand Ries
Jizo & other concert works by film composersJizo & other concert works by film composers (2002)
Klassiek
New Art Trio, Frédéric Devreese, Nina Rota, Astor Piazzolla, Adrian Williams, Ennio Morricone

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De wereldpremière van een vroeg klarinetconcerto uit de lage landen (11.2011)
De vergeten Mozart uit Antwerpen (07.07.2011)