Johan Van Bouwelen

Categorie:koorleider
Genre(s):Klassiek

Korte beschrijving

Voorzitter van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren.

Biografie

Johan van Bouwelen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven (Belgie) waar hij eerste prijzen notenleer, harmonie, contrapunt en koorleiding behaalde en "Laureaat in de muziekpedagogie" en 'Laureaat in de koordirectie" (o.l.v. Paul Schollaert) werd.
Hij volgde verschillende dirigentencursussen, onder meer een meestercursus te Gent onder leiding van Laslo Heltay (St. - Martin in the Fields, Londen), Paul Brandvik (Minnesota University, Massachusetts, USA) en Johan Duijck (docent piano K. Conservatorium Gent en dirigent).
Sinds 1983 is hij docent aan het Lemmensinstituut te Leuven (Hogeschool voor Wetenschap & Kunst) waar hij ook verschillende koren en koorprojecten leidt.
 
Johan Van Bouwelen heeft zijn lange ervaring als koordirigent uitgebouwd met het dirigeren van vele koortypes zoals kinderkoor, knapenkoor, schoolkoor, gemengd jeugdkoor, kamerkoor en oratoriumkoor.
Van 1985 tot 1999 was hij docent koordirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen waar hij o.a. het "Koor van de Hogeschool Antwerpen" en het kamerkoor dirigeerde.
Van 1989 tot 2000 was hij dirigent en medestichter van het "Kathedraalkoor van Mechelen". Dit koor kende aanvang 2005 een nieuwe start.
Momenteel is hij vast dirigent van het Kathedraalkoor van Mechelen en het kamerkoor Terpander.


In september 2003 werd hij aangesteld als cantor van de Kathedraal van Mechelen.
Verder werkt hij als freelance dirigent bij verschillende koren en koorfederaties.

Selectieve discografie

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
Music for Children's and Girl's Choirs by Flemish ComposersMusic for Children's and Girl's Choirs by Flemish Composers (2001)
20ste eeuw
Oxalys, Jan Van Der Roost, Jan Coeck, Peter Pieters, Kurt Bikkembergs, Martin Valcke, Vic Nees, Johan Van Bouwelen (...)
Nog klaarder dan die zonneNog klaarder dan die zonne (1994)
traditionele folk
Griet De Volder, Lieve Van Lancker, Karen Peeters, Kristiaan Van Ingelgem, Vic Nees, Flor Peeters, Piet Stryckers, Juliaan Wilmots (...)