Michael Scheck

Categorie:koorleider

Korte beschrijving

Directeur bij Studiecentrum voor Vlaamse Muziek.

Biografie

Michaël Scheck (1933) studeerde aan de muziekhogeschool Freiburg (Duitsland) en aan de Koninklijke Conservatoria Antwerpen en Brussel. Zijn beroepsloopbaan als uitvoerder en pedagoog begon in 1957. Van 1961 tot 1974 was hij eerste hoboïst bij de Antwerpse Filharmonie. Als solist, lid van kamermuziekensembles en dirigent concerteerde hij in de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Afrika en de Filippijnen. Het door hem opgerichte Antwerps Bachkoor (1973-1991) verwierf internationale bekendheid.
Michaël Scheck was pedagogisch actief aan jeugdateliers en muziekscholen, in het Deeltijds Kunstonderwijs, als leraar koordirectie aan de Koninklijke Conservatoria Antwerpen en Gent, docent op talrijke cursussen en jurylid in binnen- en buitenland. Hij werkte mee aan de herstructurering van de muziekscholen en van het hoger kunstonderwijs in Vlaanderen.
Van 1991 tot 1995 was Michaël Scheck directeur van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, van 1996 tot 1997 hoogleraar en hoofd van het Departement Dramatische Kunst, Muziek en Dans van de Hogeschool Antwerpen, aansluitend periodiek gastprofessor kamermuziek, koor en koordirectie. Hij is medewerker, beheerder of voorzitter van een aantal culturele organisaties. Sinds 1998 tot vandaag is hij directeur van het door hem opgerichte Studiecentrum voor Vlaamse Muziek. In 2001 werd hij door de Europalia International Foundation belast met de muzikale programmering van de festivals Bulgarije 2002 en Italië 2003.

Selectieve discografie

Compositieklas. Willem KerstersCompositieklas. Willem Kersters (2000)
20ste eeuw
Gaby Van Riet, Sophie Hallynck, Noëlle Schepens, Joris Van den Hauwe, Pieter Nuytten, Alain Craens, Koen Dejonghe, Wim Henderickx (...)
De Vlaamse LeeuwDe Vlaamse Leeuw (1991)
20ste eeuw
Antwerp Symphony Orchestra, Frits Celis, Jozef De Beenhouwer, Norbert Nozy, Groot Harmonieorkest der Gidsen, Michael Scheck, Kristiaan Van Ingelgem, Ivan Laire (...)
Muziek uit Rubens' tijdMuziek uit Rubens' tijd (1977)
oude muziek
Antwerps Bachkoor, Michael Scheck, Philippus De Monte, Noé Faignient, Orlandus Lassus, Jacobus Clemens Non Papa, Jean de Castro, Thoinot Arbeau (...)

Auteur van

AGEC on the Way to the Future
AGEC on the Way to the Future
10 Jaar Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
10 Jaar Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
Tien jaar Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
Tien jaar Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
Eugène Traey 90
Eugène Traey 90
Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen / 1898 School - Conservatorium - Hogeschool - 1998Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen / 1898 School - Conservatorium - Hogeschool - 1998 (1998)
Klassiek
Guido Persoons, Michael Scheck, [et al.]
In memoriam Vic Nees
In memoriam Vic Nees

Selectieve discografie als medewerker

Sonates Concertantes du Baroque - Bach - Corrette - TelemannSonates Concertantes du Baroque - Bach - Corrette - Telemann (1973)
barok
Camerata Belgica, Johann Sebastian Bach, Michel Corrette, Georg Philipp Telemann
A. Verbesselt - J. Maes - A. DelvauxA. Verbesselt - J. Maes - A. Delvaux
20ste eeuw
Solisten van de Philharmonie van Antwerpen, August Verbesselt, Jef Maes, Armand Van De Velde, Albert Delvaux, Gérard Ruijmen, William Van Neck, Trio van Londen (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Michaël Scheck 80 jaar (12.2013)
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek (09.2010)