Stefan Van Puymbroeck

Categorie:componist, muzikant, hedendaagse componist
Ekeren (Antwerpen), 17.07.1970
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

De Belgische componist, Stefan Van Puymbroeck studeerde piano bij Levente Kende en compositie bij Willem Kersters en Luc Van Hove aan het conservatorium te Antwerpen, waar hij het diploma Meester in de Muziek verkreeg.  Voordien behaalde hij Eerste Prijzen voor Notenleer en Muziekgeschiedenis. Hij volgde meestercursussen piano bij Jean Brouwers te Brussel en bij Michael Davidson in Rotterdam.
Nog tijdens zijn opleiding werden meerdere vroege werken van hem uitgevoerd, werd een compositie voor fluit en piano uitgegeven en maakte hij tal van arrangementen voor diverse opdrachtgevers. Zo werd zijn eerste orkestwerk November (1995) bij haar creatie in deSingel te Antwerpen goed onthaald bij het publiek. In het voorjaar van 1996 werkte hij mee aan een theaterproductie rond Paul Van Ostayen in samenwerking met de operaklas van het Antwerps conservatorium.  De 3 Études (1995) voor piano werden enthousiast ontvangen door enkele gerenommeerde pianisten.

Onmiddelijk na zijn studies begon hij les te geven en aanvaardde hij een opdracht als PR bij het blazersensemble I Solisti del Vento. In de periode waarin hij bij de voormalige blazers van het Nieuw Belgisch Kamerorkest actief was schreef hij slechts drie korte composities die hij als opdracht had aanvaard, namelijk een werk voor koor en piano op vraag van het Vokaal Collectief in 1996 en een werk voor achtstemmig koor a-capella in opdracht van het Leuvens Universitair koor, een jaar later. In 1998 componeerde hij de muziek bij de dansvideo L’herbe à besoin de la rosée van de in New York woonachtige Spaans-Amerikaanse cineaste Núria Olivé-Bellés. Voor het overige legde hij zich in de mate van het mogelijke toe op zelfstudie. Pas in het najaar van 1999 hervatte Stefan Van Puymbroeck zijn artistieke werkzaamheden als hij bij I Solisti del Vento ontslag nam bij zijn verhuis naar Duitsland.

Daar begon hij vrijwel onmiddelijk met de herwerking en de orkestratie van zijn eerste pianoconcerto dat hij in 1996 had geschreven in de compositieklas van Luc Van Hove. De daaropvolgende jaren benutte hij intensief om te schrijven: zo ontstonden een aantal kamermuziekwerken, twee pianosonates een kamercantate alsook de kameropera Kain, waaraan hij twee volle jaren werkte. Zijn eerste pianoconcerto werd succesvol gecreëerd door Levente Kende en de Beethoven Academie onder leiding van Jan Caeyers tijdens het seizoen 2002-2003 en in januari 2003 tevens uitgezonden op Radio Klara. Tijdens de voorbije seizoenen stonden diverse creaties op het programma: de kamercantate The marriage of Heaven and Hell voor mezzo-sopraan en 8 instrumenten, het eerste klaviertrio, de drie pianosonates en het tweede strijkkwartet.
Pianisten als Jan Michiels, Levente Kende, Geert Callaert, Geoffrey Douglas Madge en de Amerikaanse Jenny Lin hebben zijn sonates in hun repertoire opgenomen. Zijn eerste pianosonate (2002) werd bekroond met de Jef Van Hoof-Prijs 2004. Pianist Geert Callaert werkt momenteel aan een integrale CD-opname van zijn drie pianosonates. Het tweede strijkkwartet behoort ondertussen tot het standaardrepertoire van het Kryptos Quartet, dat het werk op CD opnam, samen met composities van Anton Webern en Jean Sibelius.
Stefan Van Puymbroeck werkt sinds 2004 intensief samen met dit ensemble dat zich naar de toekomst toe heeft geëngageerd zijn werk te promoten en een soort laboratorium voor hem wil zijn.

Tijdens het recentere verleden werden de volgende composities aan het publiek gepresenteerd: Klage, een werk voor klarinet, cello en piano (een opdracht van het Ensemble Emanon, december 2007), Fremde Erscheinungen voor blazersdixtuor in opdracht van I Solisti del Vento (november 2007, November Music), Quasi Una Fantasia (een werk voor twee piano’s, juni 2008, in opdracht van het Festival der Voorkempen), en het Klavierquintett (najaar 2008, eveneens tijdens het November Music Festival in Nederland, creatie met Ronald Brautigam en het Kryptos Quartet). Voor het seizoen 2013-2014 werkt hij samen met auteur en theatermaker Wim Geysen en het Kryptos Quartet aan hedendaags muziektheater.

Sedert 1987 specialiseert hij zich in het leven en werk van de Russische componist Sergei Prokofiev. Dit bracht hem in juli 1993 in contact met Oleg Prokofiev, de jongste zoon van de componist en The Prokofiev Archive te Londen. In 1996 schreef hij een muziekwetenschappelijke studie over diens opera De Vuurengel als scriptie voor het behalen van het pedagogisch diploma. Hij gaf in het verleden meermaals lezingen over de componist, zijn opera’s en de problematiek omtrent zijn terugkeer naar het stalinistische Rusland in 1936. Hij gaf voordrachten over De Vuurengel aan de universiteit van Londen. In mei 2012 behaalde hij het Doctoraat in de Kunsten met een proefschrift over Prokofievs’ Maddalena. In dat kader voltooide hij de onafgewerkte partituur van de Russische componist en zorgde zijn onderzoek voor een primeur, belangrijk voor het internationale onderzoek naar leven en werk van de componist. Zijn instrumentatie van Maddalena wordt uitgegeven door Boosey and Hawkes in Londen.

Stefan Van Puymbroeck is tevens als leraar verbonden aan de muziekacademie van Mortsel, als gastprofessor voor de vakken analyse, muziekschriftuur en muziekgeschiedenis aan de Artesis Hogeschool (departement Koninklijk Conservatorium) te Antwerpen. Als stagementor was hij tevens verbonden aan de lerarenopleiding van de Erasmus Hogeschool (Afdeling Conservatorium) te Brussel. In het verleden werkte hij op freelance-basis voor de VRT-televisie en Alfacam. Hij is auteur van enkele columns en muziekwetenschappelijke artikels.

 

Selectieve discografie als componist

November Music 2007November Music 2007 (2007)
20ste eeuw
Stefan Van Puymbroeck, Guus Janssen, Giel Vleggaar, Harmen Fraanje, Hawar Tawfiq, Simon Nabatov, Radheed Al-Bougaily, Astrid Kruisselbrink (...)
New Belgian EtudesNew Belgian Etudes (2002)
20ste eeuw
Boudewijn Buckinx, Yves Bondue, Stefan Van Puymbroeck, Raoul De Smet, Daniel Gistelinck, Roland Coryn, Frédéric Devreese, Hans Cafmeyer (...)

Auteur van

Prokofievs Maddalena: een artistiek doctoraat
Prokofievs Maddalena: een artistiek doctoraat

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Stefan Van Puymbroeck