Jef Tinel

Categorie:componist
1885 - 1972

Biografie

Jef Tinel studeerde aan het college en de normaalschool te Sint-Niklaas en aan het Lemmensinstituut in Mechelen waar hij een leerling was van zijn oom Edgar. Hij componeerde vooral vocale muziek, waaronder religieuze muziek, cantates en honderden (strijd)liederen. Met zijn lied Wij zijn bereid! werd hij bijzonder populair binnen de Vlaamse Beweging. Het lied behoorde jarenlang tot het geijkte repertoire van massamanifestaties als het Vlaams Nationaal Zangfeest en de IJzerbedevaart. Op die bijeenkomsten was hij trouwens vaak als dirigent actief. Bovendien was hij ook dirigent van verschillende Vlaams-nationale koren en fanfares en van het Verdinaso. Na de oorlog werd hij gedurende enkele weken gevangen gezet op beschuldiging van collaboratie. In tegenstelling tot zijn liederen werden zijn orkestcomposities (zoals Suite voor orkest) en zijn dramatische werken (onder andere Fra Angelico en De verloren zoon) slechts zelden uitgevoerd. Jef Tinel was organist in Zele, Maldegem (waar hij ook muziekleraar en directeur van de muziekschool was), Sint-Amandsberg en Gent. (Jan Dewilde, Studiecentrum voor Vlaamse Muziek).

De partituren kunnen via IMSLP gratis gedownload en gekopieerd worden op: http://imslp.org/wiki/Category:Composers en er is een blog waarop de kleinzoon van Jef Tinel partituren publiceert: http://blog.seniorennet.be/tinel_jef/


De uitvoerders moeten verplicht aangifte doen bij SABAM voor de auteursrechten van de uitvoering.
Voor opmerkingen en vragen rond deze en andere (nog niet gedigitaliseerde) werken van Jef Tinel kan men steeds terecht (onder meer via SVM@artesis.be).

 

 

Selectieve discografie als componist

Dies ben Ick vroDies ben Ick vro (1975)
20ste eeuw, barok, koormuziek, oude muziek
Jef Tinelkoor, Dries Leys, anoniem, Blokfluitensemble, Frans Vanlancker, Guillaume Messaus, Tielman Susato, Hugo Distler (...)