Christian-Adolphe Wauters

Categorie:componist, hedendaagse componist
Oostende, 11.01.1953 - 2017
Genre(s):Klassiek

Biografie

Geboren te Oostende in 1953 studeert Christian-Adolphe Wauters aan het Stedelijk Muziekconservatorium van zijn stad om daarna zijn studies te voltooien aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en privé bij Herman Roelstraete. Na een loopbaan als leraar muzikale opvoeding (1974-1987) opteerde hij ervoor te werken als parlementair medewerker, componist en publicist.
Hij was tevens muziekrecensent voor De Standaard (1976-1985) en gaf talrijke lezingen voor diverse verenigingen, een cursus muziekgeschiedenis (Volkshogeschool Oostende 1979) en een seminarie Belgische Muziek (Kon. Muziekconservatorium Brussel 1982). W. publiceerde bij de uitgeverij Lannoo drie werken: Muziek en Jeugd (1978), Waar Woord en Toon elkander wijden (1981) en Muziek Klassiek (1982). W. verwierf vooral bekendheid als componist. Hij schreef voor orgel, kamermuziekbezettingen en orkest. Een drietal bekende werken: Pro Luce nobilis sum (Ensor-ouverture) voor orkest-1985, L’Incantation du silence (Spilliaert-ouverture voor orkest)-1986 en Kaddish voor tenortrombone en piano (2000 – Honorary mention- Musinskus Composition Competition, USA), waarvan tevens een versie voor cello en strijkorkest. In 1982 werden zijn Vier Bagatellen voor strijkkwartet geselecteerd voor het Ensemblia-festival te Mönchengladbach. Tevens was hij in 2000 samen met Marc Matthys en Piet Swerts composer in residence bij I Fiamminghi. Zijn Trompetkwartet werd gecreëerd tijdens het Festival van Vlaanderen (Brussel,2001). In 1987 behaalde hij een eerste premie in de provinciale wedstrijd voor vocale compositie (W.-Vl.) voor Een Vleugje Nirvana (E. Van Ruysbeek).
Op stilistisch vlak opteert W. vaak voor pluritonaliteit en doorgedreven contrapuntiek. Zijn sterk gestructureerde werken zijn veelal lyrisch-elegisch van stemming.

(Antoon Defoort in het Muzieklexicon van West-Vlaanderen)

Selectieve discografie als componist

De Boeck - Huybrechts - WautersDe Boeck - Huybrechts - Wauters (2006)
romantiek
Guido De Neve, Jan Michiels, August de Boeck, Christian-Adolphe Wauters, Albert Huybrechts
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2 (2003)
20ste eeuw
Frank Coppieters, France Springuel, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), I Musici Fiamminghi, Symfonieorkest Vlaanderen, BRTN Filharmonisch Orkest, Filip Suys (...)
Miniaturen voor archipelMiniaturen voor archipel (2000)
20ste eeuw
Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Jan Van Landeghem, Bart Meynckens, Stefaan De Bruyne, Bart Van Kerchove, Boudewijn Buckinx (...)
ContrumporaryContrumporary (2000)
20ste eeuw
Flanders Trumpet Quartet, Peter Lejaeghere, Marc Van Cleemput, Raymond Decancq, Jan Van Landeghem, Jan Huylebroeck, Frank Nuyts, Christian-Adolphe Wauters (...)

Verwante items in de databank

Documenten:Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen 4 (naslagwerk)
De rusteloze zoektocht van Christiaan-Adolphe Wauters (artikel)