Christian-Adolphe Wauters

Categorie:componist, hedendaagse componist
Oostende, 11.01.1953 - 2017
Genre(s):Klassiek

Biografie

Christian-Adolphe Wauters, geboren op 11 januari 1953 te Oostende, begon zijn muzikale studies aan het Stedelijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad. Hij zette zijn muzikale opleiding verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.In 1975 behaalde hij er een eerste prijs muziekgeschiedenis. Hij heeft tevens privé-les (compositie) gevolgd bij Herman Roelstraete. Naast zijn studies muziek, is hij eveneens opgeleid als bibliothecaris. Sinds 1975 is hij onder andere actief geweest als leraar muzikale opvoeding en esthetische vorming (1975-1986), als toerismeambtenaar bij het Gemeentebestuur van Bredene (1987-1990) en als bediende bij de ASLK-bank (1991-1994). Hij is eveneens actief geweest als muziekrecensent voor De Standaard en De Gazet van Antwerpen, als persmedewerker bij Het Nieuwsblad en als gerechtelijk expert muziekautografen en partituren. Sinds 1995 werkte en werkt hij, te Brussel, als parlementair CD&V-medewerker in diverse assemblées. In 1982 werd het werk Vier Bagatellen (in opdracht van het Westdeutsches Streichquartett) geselecteerd voor het Ensemblia-festival te Mönchengladbach. In 1987 werd hij laureaat van de Provinciale Compositieprijs West-Vlaanderen met het werk Een Vleugje Nirvana en in 2000 ontving hij een eervolle vermelding in de Musinskus International Composition Competition (USA) voor het werk Kadish. In 2000 was hij tevens componist in residentie bij I Fiamminghi. Naast zijn muzikale activiteiten is Wauters ook actief als tekstschrijver. Drie van zijn boeken over muziek werden gepubliceerd bij de uitgeverij Lannoo: Muziek en Jeugd (1978) (waarvoor hij de VBVB-Boekenbeursprijs voor het beste debuut kreeg), Waar Woord en Toon elkander wijden (1981) en Muziek Klassiek (1982). Hiernaast schrijft hij ook poëzie, romans en essays. Enkele van deze werken zijn De Twaalf Kantieken der Betrokkenheid (poëzie), Alex en Een Stem in de Schaduw (jeugdromans), De Scheidslijn van de Schuld (roman) en Mithras (essay).

In 2012 behaalde Wauters het diploma Master of Arts in de Culturele Studies aan de KU Leuven. In januari 2013 startte hij met het doctoraat ‘De veranderde relatie tussen geld en visuele kunst van 1990 tot heden’ aan de faculteit Letteren van de KU Leuven, onderzoekseenheid Literatuur en Cultuur. Christian-Adolphe Wauters overleed in 2017.

Selectieve discografie als componist

De Boeck - Huybrechts - WautersDe Boeck - Huybrechts - Wauters (2006)
romantiek
Guido De Neve, Jan Michiels, August de Boeck, Christian-Adolphe Wauters, Albert Huybrechts
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2 (2003)
20ste eeuw
Frank Coppieters, France Springuel, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), I Musici Fiamminghi, Symfonieorkest Vlaanderen, BRTN Filharmonisch Orkest, Filip Suys (...)
Miniaturen voor archipelMiniaturen voor archipel (2000)
20ste eeuw
Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Jan Van Landeghem, Bart Meynckens, Stefaan De Bruyne, Bart Van Kerchove, Boudewijn Buckinx (...)
ContrumporaryContrumporary (2000)
20ste eeuw
Flanders Trumpet Quartet, Peter Lejaeghere, Marc Van Cleemput, Raymond Decancq, Jan Van Landeghem, Jan Huylebroeck, Frank Nuyts, Christian-Adolphe Wauters (...)

Verwante items in de databank

Documenten:Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen 4 (naslagwerk)
De rusteloze zoektocht van Christiaan-Adolphe Wauters (artikel)