Dirk Veulemans

Categorie:componist, hedendaagse componist
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags, electro-akoestische muziek

Biografie

Dirk Veulemans volgde in 1987-88 het jaarseminarie Elektronische Muziekcompositie aan het Conservatorium te Antwerpen bij Joris de Laet en werkte sindsdien samen met diverse ensembles en artistieke gezelschappen, en voor manifestaties in binnen- en buitenland. Zijn brede muzikale interesse gaat van ethnische tot de meest actuele muziek.

Hij heeft jarenlang samengewerkt met het SEMensemble van Joris de Laet. Zijn composities en installaties zijn te horen geweest op concerten en festivals in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Canada, Bulgarije en België en in verschillende radiouitzendingen. Hij is actief lid van de componistenvereniging BEFEM (Belgische federatie elektroakoestische muziek).
Dirk Veulemans werkt ook samen met ensembles voor hedendaagse muziek waar hij voor de elektronische muziekcomponent zorgt. Hij werkt sinds 1999 samen met het Spectra-ensemble aan happenings en concerten. Hij heeft diverse malen met IPEM/Stichting Lucien Goethals samengewerkt tijdens concerten voor elektroakoestische muziek. Hij werkte mee aan de festivals voor experimentele poëzie van KRIKRI vzw.

Zijn eigen werk bestaat overwegend uit elektroakoestische composities waarbij gestreefd wordt naar een rijkdom van een divers en eigen klankenpalet. De computer en het maken van algoritmes zijn daarbij steeds een belangrijk instrument en taal geweest. Ook de ruimtelijkheid en de beweeglijkheid van de klank, staan voor hem tijdens het compositieproces en tijdens de opvoering centraal.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
PolypoetryPolypoetry (2005)
20ste eeuw
Duo XXI, Dirk Veulemans, Kristof Lauwers, Jelle Meander

Verwante items in de databank

Documenten:Contemporary Music in Flanders VI (boek)