Marc Verhaegen

Categorie:hedendaagse componist
Antwerpen, 25.02.1943
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

Marc Verhaegen werd geboren te Antwerpen in 1943. Hij studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Antwerpen en behaalde tal van eerste prijzen. Bij Eduardo del Pueyo en Frédéric Gevers haalde Verhaegen een eerste prijs piano. Eerste prijzen harmonie bij André Souris en Emmanuel Geeurickx, kamermuziek bij Jef Maes en contrapunt bij Nini Bulterijs volgden. De diploma’s fuga en compositie behaalde Marc Verhaegen tenslotte in de succesvolle compositieklas van Willem Kersters. In 1974 kwam er een belangrijke wending in de carrière van Verhaegen. Hij startte met de doceeropdracht van de theoretische cursussen aan het conservatorium van Maastricht en dit tot 1977. Hetzelfde jaar begon hij ook als leraar harmonie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. In 1977 werd Marc Verhaegen directeur van de gemeentelijke muziekschool van Herenthout. Deze functie nam hij waar tot 1990, toen hij directeur werd aan de Academie August De Boeck voor muziek, woord en dans te Asse.
De composities van Marc Verhaegen werden meermaals bekroond. In 1979 ontving hij de prijs Albert De Vleeshouwer voor het werk Duo voor hobo en contrabas. Vier jaar later viel hem de prijs Jef Van Hoof te beurt voor zijn Toccaresque voor vierhandig piano. In 1985 kreeg Verhaegen de Peter Benoit-prijs voor de compositie Trio voor viool, piano en cello.
In 1993 tenslotte ontving hij voor het werk Capriccio voor klarinet en piano de prijs van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone kunsten van België.
Marc Verhaegen kreeg heel wat compositieopdrachten van onder andere de Beethoven Academie, BRTN Radio 3, K.U.Leuven, en vele andere verenigingen. Ook is hij sinds 1989 jurylid bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Selectieve discografie als componist

ReminiscenciasReminiscencias (2003)
20ste eeuw
Dirk Van Gorp, Ludo Mariën, Duo Ludo Mariën - Dirk Van Gorp, Marc Verhaegen, Dirk Van Gorp
Vintage of European Saxophone Music 2: BelgiumVintage of European Saxophone Music 2: Belgium (2000)
20ste eeuw
Hans de Jong, Paul Hermsen, Joseph Jongen, Jean Absil, Léon Jongen, Marc Verhaegen, Raoul De Smet, Lucien Posman (...)
Compositieklas. Willem KerstersCompositieklas. Willem Kersters (2000)
20ste eeuw
Gaby Van Riet, Sophie Hallynck, Noëlle Schepens, Joris Van den Hauwe, Pieter Nuytten, Alain Craens, Koen Dejonghe, Wim Henderickx (...)
Flemish oboe musicFlemish oboe music (1989)
20ste eeuw
Sonja Moortgat, Willem Kersters, Peter Welffens, André Deboeure, Jan De Maeyer, Marc Verhaegen, August Verbesselt, Alain Craens (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Marc Verhaegen (01.2014)
Componisten uit eigen huis (05.02.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders II (boek)
Externe links:Componistenfiche Marc Verhaegen