Paul Van Hooff

Categorie:componist, muzikant, docent
03.11.1955
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):viool, orgel, blokfluit, klavecimbel

Biografie

Leuvenaar Paul Van Hooff had in zijn jeugd drie grote interesses: astronomie, fotografie en muziek. Met beide ouders amateurpianisten en het Leuvens Conservatorium vlakbij was de stap naar een muziekopleiding vlug gezet. Als instrument koos hij de viool. J.S.Bach werd zijn eerste lichtend voorbeeld en barokmuziek zijn passie. Het bleef echter niet bij één instrument, zo had hij ook een voorliefde voor de blokfluit en het klavecimbel. Hij ontdekte deze instrumenten aanvankelijk als autodidact omdat ze in de jaren zestig nog niet onderwezen werden aan Vlaamse muziekacademies. Ook het orgel droeg zijn voorkeur weg. Hij was jarenlang actief als organist in twee Leuvense kerken.
Toen hij veertien was schreef Paul een concerto voor blokfluit en strijkers en creëerde het werk samen met een amateurorkest. De op gang zijnde historische uitvoeringspraktijk sprak hem erg aan en hij ging blokfluit en klavecimbel studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Bij de Deense docente Silva Devos behaalde hij als derde student in België een eerste prijs blokfluit.
Met blokfluit en klavecimbel gaf hij een aantal concerten in binnen- en buitenland. Hij richtte o.m. het Chelysensemble op en bracht met deze groep de single Christmas Meditation uit, een eigen compositie.

Naast de interesse in oude muziek groeide bij Paul ook een grote belangstelling voor popmuziek, jazz, wereldmuziek en vooral filmmuziek. Het werk van de Amerikaanse filmcomponist John Williams was een ware ontdekking. Ook componisten zoals Max Steiner en E.W.Korngold kwamen centraal te staan. Paul rondde zijn studies dan ook af met de thesis  'Filmmuziek als Volwaardige Kunst' waarvoor hij grote onderscheiding behaalde. Sindsdien publiceerde hij artikels over filmmuziek (o.m. in Knack en Film en Televisie) en schreef begeleidende teksten bij CD’s en concerten.
Hij doceerde filmmuziek aan het Conservatorium van Brussel en gaf verscheidene voordrachten i.v.m. deze muziek. In het kader van honderd jaar film werd hem gevraagd een audiovisueel concertprogramma samen te stellen. In dit project kon hij zijn kennis van filmmuziek, fotografie en videotechnieken op een adequate manier kwijt. Het programma genoot de steun van de Vlaamse Gemeenschap en liep in diverse culturele centra. Hiervoor schreef hij o.m. een arrangement van Moon River voor solist, koor en orkest.

Paul Van Hooff is als leraar verbonden aan de muziekacademies van Anderlecht en Antwerpen. Sinds het Le Picardorgel van de abdij van Vlierbeek (Kessel-lo) gerestaureerd werd is hij ook terug actief als organist.
Hij schreef muziek bij tekenfilms, songs en gevarieerd instrumentaal werk. De blokfluit staat centraal in zijn oeuvre. Verschillende werken voor blokfluit zoals People and Art (o.m. uitgevoerd door laureaten van de wedstrijd ‘Cantabile’), Syncopated Fun, The Umbrella Waltz zijn succesnummers en worden thans uitgegeven bij Tre Fontane.
De trompet bedacht hij met een virtuoos werk Millennium Themes for Brass and Ivory. Sounds of an Autumn Forest werd een beschrijvend werk voor cello en piano.
Het brasskwartet From Stars and Galaxies is een compositie waarin zijn interesse voor astronomie tot uiting komt. De pracht, de kolossale energie en de schittering van onze dichtstbijzijnde ster na de zon wordt hier verklankt waarna de tijdloze mystieke gloed van de Orionnevel oplicht in een tweede deel (CD Flanders Trumpet Quartet, FTQ001). Deze muziek was ook te horen tijdens het Internationaal Symposium voor Trompet 2005 in Thailand.
Recent ontstond een feestelijke compositie voor trompet en orgel A Festive Wave Through The Cathedral en in opdracht van het blokfluittrio Aquil'AlterA schreef hij het zeer gesmaakte werk Lignum Sonoris.

Selectieve discografie als componist

LibellumLibellum (2011)
barok, oude muziek
Aquil'AlterA, anoniem, John Dunstaple, Guillaume Dufay, Johann Sebastian Bach, Paul Van Hooff
ContrumporaryContrumporary (2000)
20ste eeuw
Flanders Trumpet Quartet, Peter Lejaeghere, Marc Van Cleemput, Raymond Decancq, Jan Van Landeghem, Jan Huylebroeck, Frank Nuyts, Christian-Adolphe Wauters (...)