Mieke Van Haute

Categorie:componist, muziekleraar, hedendaagse componist
Kortrijk, 28.06.1948
Genre(s):Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Mieke (Anna-Maria) Van Haute werd geboren  te Kortrijk. Na het behalen van haar einddiploma Latijn-Grieks in 1966 trok zij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar ze eerste prijzen behaalde voor solfège, harmonie, muziekgeschiedenis, contrapunt en fuga. In het Conservatoire National te Parijs behaalde ze een eerste prijs piano, in 1974 ontving ze in Parijs de Prix d’excellence met felicitaties van de jury. Aan de Académie d’été te Nice behaalde ze het getuigschrift voor orkestdirectie en compositie. In 2002 bekwam ze het diploma van Meester in de Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Mieke Van Haute volgde bijscholingscursussen aan het departement onderwijs en de VVSG, cursussen die haar bijstaan in haar actuele functie als directrice aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord, te Izegem, sinds 1979. Hiernaast is ze ook docent muziekschriftuur aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent. Voorheen was ze actief als lerares in het deeltijds kunstonderwijs en doceerde ze o.a. harmonie aan het Lemmensinstituut te Leuven van 1971 tot 1975 en harmonie, analyse, contrapunt en fuga aan het Koninklijk Conservatorium te Gent van 1975 tot 1983. Van 1975 tot 1979 was ze directeur van de gemeentelijke muziekschool te Heverlee.
Ze is voorzitter van de leraarsvereniging van het Conservatorium van Gent en fungeert vaak als jurylid voor eindexamens aan diverse instellingen. Naast lid van SABAM en UBC is ze stichter en beheerder van Camera Obscura, beheerder van Jeugd & Muziek Izegem en ondervoorzitter van VerDi. Ze is ook lid van ISME, het European Piano Teachers Association (EPTA) en stichtend lid van Yotam (jong muzikaal talent).
Naast al deze muzikale bezigheden is ze onder een drietal pseudoniemen ook literair actief. Zo schrijft ze poëzie, academische sprookjes, redevoeringen en hekelteksten.

(bron Matrix)

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Toccata fermamente (01.2014)
Mieke Van Haute: oor voor klanken uit het leven (05.2008)