Geert Van Der Straeten

Categorie:componist
Hamme (O.-Vl.), 15.11.1962
Genre(s):Klassiek

Biografie

Geert Van der Straeten werd op 15 november 1962 geboren te Hamme, Oost-Vlaanderen. Hij studeerde achtereenvolgens aan de Stedelijke Muziekacademie te Dendermonde, de Kunsthumaniora te Gent en het Lemmensinstituut te Leuven. Aan het Lemmensinstituut behaalde Van der Straeten eerste prijzen notenleer, harmonie, contrapunt en fuga. Hij behaalde ook laureaatdiploma's muziekopvoeding en compositie, en het meestergraaddiploma compositie bij Luc Van Hove. Momenteel is Van der Straeten docent harmonie, praktische harmonie en muziekanalyse aan het Lemmensinstituut, en leraar algemene muziekopvoeding aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woordkunst in Hoboken. Hij schreef verscheidene werken in opdracht van het Lemmensinsituut, de Rode Pomp, de Kempische Oratoriumvereniging, het Koperensemble Kalison, het Pianotrio Corona en de uitgeverijen Plantyn, Euprint, Averbode en Musicerende Jeugd. In 2001 werd een compositie van hem geselecteerd als opgelegd werk voor de provinciale koorwedstrijd Oost-Vlaanderen. In 2002 kende de Koninklijke Academie voor Nederlandse taal- en letterkunde hem de Karel Bouryprijs toe voor zijn liederen op teksten van Christina Guirlande. Ook in 2002 vormden composities en manuscripten van Geert Van der Straeten een onderdeel van de tentoonstelling Dendermondse componisten in het kader van het project Dendermonde op de notenbalk.


Selectieve bibliografie
- STROOBANTS, A., Dendermonde op de notenbalk, Geert Van der Straeten, uitg. dr. het Stadsbestuur van Dendermonde, Dendermonde, 2002


©2003 Griet De Meyer, voor Muziekcentrum Vlaanderen en MATRIX

Selectieve discografie als componist

Uit de schaduwUit de schaduw (2005)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Jonathan Anderson, Olivier Berten, Noémie Schellens, Hans Aerts, Line Vanderkerhover, Octaaf Van Geert, Julien Beurms, Geert Van Der Straeten (...)
Kattenkwaad!Kattenkwaad! (2003)
20ste eeuw
Jan De Ryck, Jos Bielen, Thomas De Baets, Peter Pieters, Jan Coeck, Geert Van Der Straeten, Marc Van Den Broeck, Carl Van Eyndhoven (...)
Oratorium RwandaOratorium Rwanda (1998)
20ste eeuw
Jan Caals, Werner van Mechelen, Catherine Vandevelde, Marianne Vliegen, Geert Van Der Straeten, Paul Dinneweth
Koor van het jaar 1997-1998Koor van het jaar 1997-1998 (1998)
20ste eeuw
Paul Steegmans, Diverse uitvoerders, Kurt Bikkembergs, Jan Coeck, André Waignein, Geert Van Der Straeten, Jacques Maertens, Lucien Posman (...)
Europese Kerstliederen uit Oost en WestEuropese Kerstliederen uit Oost en West (1991)
Klassiek
Martin Valcke, Vocale en Instrumentale Ensembles Lemmensinstituut, Kurt Bikkembergs, Paul Steegmans, Geert Van Der Straeten, Jan Van Der Roost, Piet Swerts, Wim Henderickx (...)

Auteur van

'Ik wil hier vernieuwen en verjongen'
'Ik wil hier vernieuwen en verjongen'
'De laatste jaren waren allesbehalve leuk'
'De laatste jaren waren allesbehalve leuk'
'We zijn bezig met een werk van lange adem'
'We zijn bezig met een werk van lange adem'