Stéphane Vande Ginste

Categorie:componist, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
07.05.1971
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Stephane Vande Ginste, geboren in Kisangani (Kongo) op 7 januari 1971, volgde Latijn-Griekse humaniora aan het Sint-Amandscollege en Sint-Jozefinstituut in Kortrijk. Van 1979 tot 1990 studeerde hij aan het Stedelijk conservatorium van Kortrijk waar hij het einddiploma en de regeringsmedaille kreeg voor piano, alsook het einddiploma kamermuziek en geschreven harmonie. Daarna studeerde hij piano, harmonie, contrapunt en compositie (bij André Laporte) aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij tal van eerste prijzen behaalde, onder andere voor piano en schriftuur. Daarnaast volgde hij verschillende meestercursussen bij Daniel Capelletti , Garrett List en Frederic Rzewski. In de jaren 1990 nam hij deel aan verschillende compositiewedstrijden, waar hij telkens een mooi resultaat behaalde. Zo werd hij drie maal winnaar van de “Wedstrijd voor jonge componisten” in 1990, 1991 en 1992. In 1994 won hij de Muizelhuisprijs, in 1995 de DMP prijs (Digital Music Print), en in 1996 de Cantabile prijs. Sinds 2000 is Stephane Vande Ginste composer in residence bij het Emanon Ensemble. Tot op vandaag combineert hij deze compositorische activiteiten met het optreden als solist en als kamermuzikant, waarbij hij in het bijzonder aandacht heeft voor hedendaagse muziek. In september 2000 kwam een interview met Stephane Vande Ginste over zijn loopbaan als componist/pianist op Radio 3 (nu Klara) in de reeks “De K van Jong”. Regelmatig geeft hij ook workshops piano aan jonge kinderen. Didactische werken zijn dan ook een belangrijk aandeel geworden in het oeuvre van deze componist. Of zoals hij zelf zegt: “Ik probeer voor jongeren muziek te schrijven die aantrekt en toch hedendaags is van stijl.” In 2009 won Vande Ginste trouwens de Cantabile-prijs met Slaap als een reus.

Vande Ginste schrijft sinds 2012 in opdracht van arco baleno en componeerde voor hen Chamber Concerto for flute, harpsichord and strings (Kamerconcerto).

Selectieve discografie als componist

Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)
Kaleidoscope - kamermuziek van Vlaamse componistenKaleidoscope - kamermuziek van Vlaamse componisten (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Arco Baleno, Pieter Schuermans, Stéphane Vande Ginste, Roland Coryn, Marc Matthys
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
DarknessDarkness (2008)
20ste eeuw
Emanon ensemble, André Laporte, Stéphane Vande Ginste, Henryk Górecki, Raf De Keninck
CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
Stéphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)
ManMan (2004)
Stéphane Vande Ginste, Emanon ensemble

Verwante items in de databank

Externe links:Stéphane Vande Ginste