Werner Van Cleemput

Categorie:componist, hedendaagse componist
Sint-Niklaas, 14.07.1930 - Waasmunster, 20.06.2006
Genre(s):Klassiek

Korte beschrijving

componist

Biografie

Werner Van Cleemput werd op 14 juli 1930 te Sint-Niklaas geboren. Hij studeerde aan de muziekacademie van zijn geboortestad (onder meer bij Albert Delvaux) en aan de Halewijnstichting te Antwerpen (muziekpedagogie en jeugdmuziek). Bij verscheidene conservatoriumdocenten, waaronder Nini Bulterys, nam hij privélessen voor de theoretische vakken en aan het Instituut voor Psycho-akoestica en Elektronische Muziek (IPEM) te Gent volgde hij een compositiecursus bij Karel Goeyvaerts.
Als componist is Van Cleemput hoofdzakelijk autodidact. Hij componeert sinds zijn zestiende, maar vernietigde een twintigtal jeugdwerken. Vanaf 1972 trad Werner Van Cleemput als componist naar buiten door het winnen van de Prijs August De Boeck voor een cantate voor kinderkoor en kamerorkest. Sindsdien sleepte hij prijzen in de wacht zoals o.a. de Prijs van de Provincie Luik voor zijn balletsuite voor symfonisch orkest Balletflitsen (1972), de Irène Fuerison Prijs voor zijn Suite voor Pieter Bruegel (1974), en de SABAM Prijs voor zijn strijkkwartet Children’s Portraits (1976). Werner Van Cleemput schreef het werk D'Ar Penn Ar Bed (1975), een Bretonse suite voor groot harmonieorkest, in opdracht van de Belgische radio BRT3 . Het werd gecreëerd door de Muziekkapel van de Belgische Rijkswacht. Daarnaast schreef hij naar aanleiding van de Filip De Pillecijnherdenking in opdracht van de gemeente Hamme ook het werk Suite voor Filip (1978) voor blazerskwintet.
Van beroep is Van Cleemput ambtenaar, maar daarnaast heeft hij een drukke loopbaan als musicus. Naast zijn compositorische bedrijvigheid werkt hij regelmatig mee aan play-ins, samen met Henk Van Lijnschooten. Hij treedt ook op als dirigent en publiceert regelmatig artikelen in blaasmuziektijdschriften. Van Cleemput is lid van de nationale Technische Commissie van Fedekam Vlaanderen en van de provinciale Technische Commissie van Fedekam Oost-Vlaanderen. Hij staat dikwijls in voor lezingen, studie-avonden, rondetafelgesprekken en technische adviezen. Daarnaast is hij ook een gewaardeerd jurylid op nationale en internationale hafabratornooien.
Werner Van Cleemput overleed in de maand juli van 2006.


Selectieve bibliografie
- F. VAN EGGHEN, Autodidact uit Sint-Niklaas werd volwaardig componist, Werner Van Cleemput: een leven voor de muziek, in Gazet Van Antwerpen, 8 febr. 1981
- G. D’HOLLANDER, Componistenportret: Interview met Werner Van Cleemput, in VBV-magazine, december 2000
- J. D'hollander, In memoriam Werner Van Cleemput (1930-2006), in VBV-magazine, september 2006, p. 18


©2005 Ines Swartenbroek, voor Muziekcentrum Vlaanderen en MATRIX

Selectieve discografie als componist

Musica a Quattro ManiMusica a Quattro Mani (1996)
20ste eeuw
Pianoduo Kolacny, Boudewijn Buckinx, Peter Cabus, Raymond Schroyens, Wilfried Westerlinck, Frits Celis, Werner Van Cleemput, Luc Brewaeys (...)
ParagonParagon (1996)
20ste eeuw, romantiek
Koninklijke Harmonie van Peer, Roger Deronge, Brassband Union Buizingen, Johan Evenpoel, Camille Saint-Saƫns, Jan Segers, Peter Savenberg, Willy Fransen (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
In memoriam Werner Van Cleemput (1930-2006) (07.2006)