Martin Valcke

Categorie:componist
17.11.1963
Genre(s):Klassiek

Biografie

Martin Valcke is geboren in 1963 te Poperinge. Zijn allereerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader. Daarna volgde hij notenleer, cello en kamermuziek aan de Stedelijke Muziekacademie van Ieper en aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge. Voor zijn hogere muziekstudies trok hij naar het Lemmensinstituut te Leuven waar hij het diploma Laureaat cello en Eerste Prijzen voor notenleer, harmonie, cello, praktische harmonie, contrapunt en fuga behaalde. Hij studeerde compositie bij Luc Van Hove en ontving in 1996 het diploma van Meester in de Muziek, specialisatie compositie met grote onderscheiding. Momenteel doceert hij aan het Lemmensinstituut klavierimprovisatie in de afdeling muziektherapie en zorgt hij ook voor de muzikale begeleiding en ondersteuning van de studenten in de woordafdeling. Als cellist en pianist trok hij enkele jaren rond met het theatergezelschap De Frivole Framboos. Nu maakt hij als pianist deel uit van het salonensemble Elixir d’Anvers en als cellist van het barokensemble Aramos. Verder is hij ook actief als arrangeur en als componist. Als arrangeur is hij zowel werkzaam op het gebied van de klassieke muziek, als in jazz en popmuziek. Hij schreef onder meer arrangementen voor Il Novecento, Prima La Musica en het Walter Boeykens Ensemble. Als componist schreef hij onder meer in opdracht van Radio Klara en Drielink, het Rubio Strijkkwartet, Vier op ‘n Rij en de Beethovenacademie. Enkele van zijn composities werden ook bekroond. Met zijn compositie Opus 1 voor 12 solostrijkers (1990) won hij de eerste en de tweede prijs van de compositiewedstrijd Wendungen 1990 en met zijn Strijkkwartet (1995) werd hij verkozen tot laureaat van de Prijs voor Hedendaagse Muziek 1999 uitgereikt door de Conseil des Arts et des Lettres du Québec in Canada.

Selectieve bibliografie:
- Componisten van nu. Componisten van bij ons: werkzaam in België, Vlaanderen, ... Muzikamp, compiled by T. HENDRICKX, 1992, p. 40-46
- K. VAN DEN BUYS, De Levenskracht van Martin Valcke, in Muziek en Woord, 16, november 1990, p. 38
- L. VEREERTBRUGGHEN, Lik verf op meesterstuk, in Muziek en Woord, 27, november 2001, p. 18-19


©2002 Eva Demeyer, voor Muziekcentrum Vlaanderen en MATRIX

Selectieve discografie als componist

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)
Juniorenorkest van Jeugd en Muziek AntwerpenJuniorenorkest van Jeugd en Muziek Antwerpen (2001)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Luc Brewaeys, Wim Henderickx, Martin Valcke, Alex Van Beveren
Music for Children's and Girl's Choirs by Flemish ComposersMusic for Children's and Girl's Choirs by Flemish Composers (2001)
20ste eeuw
Oxalys, Jan Van Der Roost, Jan Coeck, Peter Pieters, Kurt Bikkembergs, Martin Valcke, Vic Nees, Johan Van Bouwelen (...)
Europese Kerstliederen uit Oost en WestEuropese Kerstliederen uit Oost en West (1991)
Klassiek
Martin Valcke, Vocale en Instrumentale Ensembles Lemmensinstituut, Kurt Bikkembergs, Paul Steegmans, Geert Van Der Straeten, Jan Van Der Roost, Piet Swerts, Wim Henderickx (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Het Requiem van Martin Valcke en Frank Vander Linden (18.11.2010)