Paul Steegmans

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor
Hasselt, 03.07.1957
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano, orgel

Korte beschrijving

pianist, docent, componist

Biografie

De Hasseltse componist en pianist-organist Paul Steegmans studeerde piano aan het Lemmensinstituut van Leuven en vervolmaakte zich bij André De Groote en Jacques De Tiège. Hij concerteerde als solist, begeleider en improvisator in verschillende Europese landen zoals Duitsland, Zweden en Engeland. Hij maakte naam als begeleider van zangers en koren en trad in kamermuziekverband op met musici als Willy Appermont, Ludo Claesen, Andreia van Schaick en Hugo Severi.
Op zijn palmares staan talrijke concerten met dirigent en percussionist Ludo Claesen, het Sint-Maartenkoor van Stevoort Hasselt en het koor Jubilate van Lanaken.
Paul Steegmans studeerde compositie bij Willem Kersters aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als componist werd hij meermaals bekroond voor zijn piano- en orgelwerken, gitaarstukken en kamermuziek. Zo is hij laureaat van de compositiewedstrijden Baron Flor Peeters, Cantabile (tweemaal) en Albert de Vleeschouwer. Voor de creaties van zijn werken mocht Steegmans rekenen op uitmuntende vertolkers zoals Guido en Leo De Neve, het Kegelstatt Trio, het Glazoenovkwartet en het trio Ars Nova. Zijn orkestwerken werden gecreëerd door het Nieuw Vlaams Symfonieorkest, Chapelle Loraine, het Symfonieorkest van het Lemmensinstituut, het Kerkraads Symfonieorkest en het Brabants strijkorkest
Musica Ducis. Enkele van zijn composities verschenen op cd.
Paul Steegmans zet zich ook in voor projecten met eigentijdse Vlaamse muziek. Zo organiseerde hij het concert Hasseltse componisten en stelde hij een jubileum-cd samen voor de vijftigjarige Academie voor Muziek, Woord en Dans van Genk.
Sinds 1980 is Paul Steegmans als leraar piano en begeleiding verbonden aan deze academie. Hij is gastprofessor praktische harmonie aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Selectieve discografie

Feestconcert Helikon 45 jaarFeestconcert Helikon 45 jaar (2010)
Klassiek
Paul Steegmans, Paul Steegmans, Willy Appermont

Selectieve discografie als componist

Classics revisitedClassics revisited (2021)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Kugoni Trio, Victor Herbiet, Charles Koechlin, Benjamien Lycke, Dmitri Sjostakovich, Nimrod Borenstein, Paul Steegmans, Ward De Vleeschhouwer (...)
De innigheid der dingenDe innigheid der dingen (2014)
20ste eeuw
René Geldof, Inge Feyen, Kurt Bikkembergs, Jos Venken, Piet Swerts, Martin Slootmaekers, Paul Steegmans
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Feestconcert Helikon 45 jaarFeestconcert Helikon 45 jaar (2010)
Klassiek
Paul Steegmans, Paul Steegmans, Willy Appermont
CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
Stéphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)
A Flemish tribute to ChopinA Flemish tribute to Chopin (2008)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Frédéric Chopin, Piet Swerts, Peter Benoit, Paul Steegmans
Contemporary Music from Flanders - Composers at the LemmensinstituutContemporary Music from Flanders - Composers at the Lemmensinstituut (2005)
20ste eeuw
Piet Swerts, Dirk De Nef, Jan Hadermann, Kurt Bikkembergs, Hans Vervenne, Ludo Claesen, Peter Pieters, Jan Van Der Roost (...)
Het Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van HasseltHet Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt (2005)
20ste eeuw
Johan Hermans, Ludo Claesen, Paul Steegmans, Joost Termont, Kurt Bikkembergs, Ludo Hulshagen, Ludo Claesen
Koor van het jaar 1997-1998Koor van het jaar 1997-1998 (1998)
20ste eeuw
Paul Steegmans, Diverse uitvoerders, Kurt Bikkembergs, Jan Coeck, André Waignein, Geert Van Der Straeten, Jacques Maertens, Lucien Posman (...)
In 't stedetje van NazarethIn 't stedetje van Nazareth (1995)
klassiek crossover
Capella Beatae Mariae Ad Lacum, Kurt Bikkembergs, Paul Steegmans, Gaston Feremans, Leo Aussems, Kurt Bikkembergs

Verwante items in de databank

Nieuws:Klara presenteert 15 pianowerken van Belgische componisten n.a.v. Nationale Feestdag (16.07.2015)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Om ter langst piano spelen zonder partituur (21.08.2006)