Paul Steegmans

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek
Hasselt, 03.07.1957
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):orgel, piano

Korte beschrijving

pianist, docent, componist

Biografie

Paul Steegmans (Hasselt, °1957) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven piano, orgel en schriftuur. In 1980 behaalde hij het diploma laureaat piano en muziekopvoeding en in 1985 een eerste prijs fuga. Vanaf 1981 volgde hij vervolmakingscursussen voor piano bij A. De Groote, J. De Tiège in België en J. Franssen in Nederland.

Gereputeerd begeleider

De concertpraktijk van Paul Steegmans bestaat vooral uit het begeleiden van zangers en koren, zowel op piano als op orgel, en hij heeft hiermee heel wat reputatie verworven. Op concertreizen in Polen, Israël, Engeland, Italië en Zweden was hij te beluisteren als als solist, begeleider en improvisator. Paul Steegmans is meer dan 40 jaar begeleider van het Hasselts Kathedraalkoor. In deze samenwerking ontstonden vele composities als Psalm 84Wees gegroetJohannes en WindekindLicht van Kerstmis. Samen met dit koor werkte hij mee aan cd's (Kerstmis in de kathedraalBruckner and Flemish sacred music) en radio en televisieprogramma's van de VRT.

Componist

Talrijke concerten met dirigent en percussionist Ludo Claesen resulteerden in een cd a portrait of Paul Steegmans (1998) uitgevoerd door vrienden-musici uit de Limburgse provincie samen met de componist. Het is een bloemlezing van vroeger gecomponeerde werken met invloeden van jazz, filmmuziek en folklore. Sinds 1989 componeert Paul Steegmans muziek voor de Hasseltse Virga-Jessefeesten: zo ontstonden reeds 8 orkestrale dansen voor de processie en vele bewerkingen van liederen van Paul Schollaert, voormalig departementshoofd van het Lemmensinstituut. Op 5 en 6 september 2003 werd zijn oratorium Stad van Vrede voor sopraan, tenor, recitant, koor en symfonieorkest als afsluiting van deze feesten o.l.v. Ludo Claesen uitgevoerd te Hasselt en Maastricht. Klara zond dit werk uit op 11 november 2003 in het teken van de wereldvrede.

Prijzen

Componist Paul Steegmans werd meermaals bekroond voor zijn piano en orgelwerken, gitaarstukken, koorwerken en kamermuziek. Zo is hij laureaat van de compositiewedstrijden 'Baron Flor Peeters' en 'Cantabile' (deze laatste tweemaal) en behaalde hij de prijs 'Albert de Vleeschouwer'. Zijn compositiestudies aan het K.V.M.C. te Antwerpen bij Willem Kersters rondde hij in 1993 af met een eerste prijs compositie. Hij componeert vaak in opdracht ( voor De internationale koorwedstrijd van Maasmechelen, EPTA, de provincie, de stad Hasselt, Dexia Classics…) en de composities van Steegmans worden uitgevoerd tot in Japan, Taiwan, Finland, Litauen, Costa Rica en Cuba. In dit laatste land verzorgde hij samen met het nationaal koor een concert met eigen composities. Sinds 1989 is hij lid van het comité zevenjaarlijkse Virga-Jessefeesten te Hasselt en sinds 2003 maakt hij deel uit van de artistieke werkgroep van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen. In 2012 werd hij laureaat van de compositiewedstrijd Vocale Muziek van de stad Ninove.

Selectieve discografie

Feestconcert Helikon 45 jaarFeestconcert Helikon 45 jaar (2010)
Klassiek
Paul Steegmans, Paul Steegmans, Willy Appermont

Selectieve discografie als componist

Classics revisitedClassics revisited (2021)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Kugoni Trio, Victor Herbiet, Charles Koechlin, Benjamien Lycke, Dmitri Sjostakovich, Nimrod Borenstein, Paul Steegmans, Ward De Vleeschhouwer (...)
De innigheid der dingenDe innigheid der dingen (2014)
20ste eeuw
René Geldof, Inge Feyen, Kurt Bikkembergs, Jos Venken, Piet Swerts, Martin Slootmaekers, Paul Steegmans
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Feestconcert Helikon 45 jaarFeestconcert Helikon 45 jaar (2010)
Klassiek
Paul Steegmans, Paul Steegmans, Willy Appermont
CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
Stéphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)
A Flemish tribute to ChopinA Flemish tribute to Chopin (2008)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Frédéric Chopin, Piet Swerts, Peter Benoit, Paul Steegmans
Contemporary Music from Flanders - Composers at the LemmensinstituutContemporary Music from Flanders - Composers at the Lemmensinstituut (2005)
20ste eeuw
Piet Swerts, Dirk De Nef, Jan Hadermann, Kurt Bikkembergs, Hans Vervenne, Ludo Claesen, Peter Pieters, Jan Van Der Roost (...)
Het Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van HasseltHet Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt (2005)
20ste eeuw
Johan Hermans, Ludo Claesen, Paul Steegmans, Joost Termont, Kurt Bikkembergs, Ludo Hulshagen, Ludo Claesen
Koor van het jaar 1997-1998Koor van het jaar 1997-1998 (1998)
20ste eeuw
Paul Steegmans, Diverse uitvoerders, Kurt Bikkembergs, Jan Coeck, André Waignein, Geert Van Der Straeten, Jacques Maertens, Lucien Posman (...)
In 't stedetje van NazarethIn 't stedetje van Nazareth (1995)
klassiek crossover
Capella Beatae Mariae Ad Lacum, Kurt Bikkembergs, Paul Steegmans, Gaston Feremans, Leo Aussems, Kurt Bikkembergs

Verwante items in de databank

Nieuws:Klara presenteert 15 pianowerken van Belgische componisten n.a.v. Nationale Feestdag (16.07.2015)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Om ter langst piano spelen zonder partituur (21.08.2006)
Externe links:Componistenfiche Paul Steegmans