Willy Soenen

Categorie:componist, dirigent, hedendaagse componist
Menen, 10.08.1937
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):trompet

Biografie

Willy Soenen volgde de Grieks-Latijnse humaniora en daarna muziekstudies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij eerste prijzen notenleer, transpositie, muziekgeschiedenis, trompet, kamermuziek, geschreven harmonie, contrapunt, fagua en compositie behaalde. Hij was achtereenvolgens werkzaam als trompet-solo aan de Filharmonie van Antwerpen, leraar muziekale opvoeding, leraar trompet in het deeltijds kunstonderwijs, lesgever geschreven harmonie en contrapunt aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Tielt.

Willy Soenen is ook erg actief als HaFaBra-dirigent. Verder is hij lid van de nationale Muziekraad van het Koninklijk Muziekverbond van België, muziekadviseur bij het Muziekverbond West-Vlaanderen, lid van de HaFaBra-commissie van Sabam, lid van de Belgische Artistieke Promotie van Sabam, lid van de Unie van Belgische Componisten en lid van de World Association for Symfonic Bands and Ensembles. Hij componeerde diverse werken en ontving compositieprijzen in België, Frankrijk, Nederland en Spanje. Compositieprijzen: “De beangstigende voorspelling van Inga Thorsson” voor harmonie-orkest, tweede prijs, Hilvarenbeek, Nederland, 1979; “Concertstuk” voor brassband, derde prijs, Vlaamse Brassbandfederatie, België, 1990; strijkkwartet “La Vita”, eerste prijs, Gerona, Spanje, 1995; “Paroles” op tekst van Jacques Prévert voor gemengd koor en harmonieorkest, eerste prijs, Confédération Musicale de France, Parijs, Frankrijk,1995; Sabamprijs voor HaFaBra, België, 1997; “Concerto” voor harmonieorkest, prijs van de Confédération Musicale du Hainaut, Comines, België, 2002; “Serenade” voor fanfare-orkest, tweede prijs, De Muziekgolf, Westerlo, België, 2004; "Oh Marie" voor gemengd koor, prijs van de jury, Stichting Jan Vermulst, Europa Cantat, Mainz, Duitsland, 2006; "Heraus aus dem Stuben" voor gemengd koor, prijs van het publiek, Stichting Jan Vermulst, Europa Cantat, Mainz, Duitsland, 2006.

Premies van de provincie West-Vlaanderen: “Opus symphoniacum” voor harmonieorkest, 1977; “Concertstuk” voor brassband, 1990; “Concertimento”  voor piano en symfonisch orkest, 1996; “Wintermuggen” op tekst van Guido Gezelle voor mannenkoor, 1999.

Hij is tevens de vader van Geert Soenen: dirigent, leraar in het hoger kunstonderwijs en - Henk Soenen: dirigent, klarinettistsolist, leraar in het deeltijds kunstonderwijs.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Soenen Willy - My Way to...North sea shrimpsSoenen Willy - My Way to...North sea shrimps (2010)
20ste eeuw
Henk Soenen, Willy Soenen
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
Henk Soenen plays Willy Soenen - Concertino voor HenkHenk Soenen plays Willy Soenen - Concertino voor Henk (1997)
20ste eeuw
Henk Soenen, Willy Soenen
Live performance - Willy SoenenLive performance - Willy Soenen
20ste eeuw
Henk Soenen, Brussels Philharmonic, Willy Soenen, Dirk Brossé

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd van bezinning (07.2011)
Tijd in noot - Willy Soenen (06.2009)
Externe links:Willy Soenen componistenfiche