Johan Sluys

Categorie:componist, muzikant, koorleider
Brussel, 10.03.1964
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):orgel

Biografie

Johan Sluys werd geboren te Brussel als zoon van de kathedraalorganist Jozef Sluys. Vandaag leeft hij in het mooie St-Agatha-Rode met Annemie Moens en hun zoontjes Pieter en Wibert.

Studies: Hij voltooide de Grieks-Latijnse humaniora in het Heilig-Hartcollege te Ganshoren en behaalde de graad van uitmuntendheid B voor piano met grote onderscheiding aan de Academie te Schaarbeek. Hij behaalde het licentiaatsdiploma klassieke filologie aan de KU Leuven met een proefschrift over de “Elementa harmonica” van Aristoxenus in 1986. Daarna combineerde hij een part-time job aan het Sint-Godelieve-instituut te Lennik, waar hij tien jaar lang Latijn doceerde, met studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Daar behaalde hij achtereenvolgens de Eerste prijzen piano (klas M. Schroyens), kamermuziek (klas F. Van de Vondel) en harmonie (klas J. D’Haene). Zijn pianospel vond een vervolmaking in de lessen van J. Brouwers. De koormuziek is hem bijgebracht door E. Van Nevel in het Lemmensinstituut. In 2000 behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel het diploma “Meester in de muziek”, richting schriftuur, met een grote onderscheiding voor fuga in de klas van K. De Smedt. Sinds datzelfde jaar volgde hij gedurende drie jaar lessen compositie in de klas van R. D’Haene. In 2007 schreef hij zich in in de compositieklas van Claude Ledoux (Mons).

Uitvoerende activiteiten: In 1986 begon hij als leraar Latijn aan het Sint-Godelieve-Instituut te Lennik. In het schooljaar 1991-1992 werd hij door toenmalig directeur W. Roskams aangesteld als leraar piano, samenspel en begeleidingspraktijk aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven. Als pianist trad hij op als solist en in kamermuziekverband met zijn broer violist. In dezelfde periode werd zijn opdracht aan het Sint-Godelieve-instituut uitgebreid met het vak esthetica. De liefde voor de koormuziek werd gewekt wanneer hij werd gevraagd als dirigent van het parochiekoor te Vlezenbeek (1994 - 2000). In 1996 stichtte hij een eigen vocaal ensemble voor oude muziek “Odi et Amo”. Van 1997 tot 2005 leidde hij met veel plezier het jeugdkoor “Karakter” te Vlezenbeek. Sinds 2003 dirigeert hij het Ruusbroec-koor te Hoeilaart.

Compositorische activiteiten. Voor koor schreef hij, naast een groot aantal gelegenheidswerken, (uitg. Euprint) het 5stemmig motet “In het begin schiep de mens”, dat de provinciale compositieprijs Vlaams-Brabant won (2001). In opdracht voor het VRK schreef hij in 2003 “Requiem for a child soldier” voor groot koor, soli en slagwerk. Het werk werd gecreëerd door het VRK o.l.v. Johan Duyck in 2003. Het werk werd in april 2005 geselecteerd en uitgevoerd op de ISCM World Music days door het Rilke-koor (Zweden) o.l.v. G. Eriksson te Zagreb, later werd het nog eens hernomen in Zweden zelf. In 2008 herschreef hij “Odi et Amo” op tekst van Catullus voor SSATB. Voor piano schreef hij een groot aantal stukken voor de jeugd (uitg. Euprint, DMP), een virtuoos Rondo-Toccata “In Flanders Fields” (2000, DMP) en het wedstrijdstuk "Arpie"(2003). Zijn "Homage to Vittoria" (piano) won de driejaarlijkse wedstrijd voor compositie "Jef Van Hoof" in 2016. Voor ensembles schreef hij “Marbles”, een werk voor zeven percussionisten en piano (2005), “A-game” voor fl, cl, 2 vln, alto, vc, perc. en piano (2008) en “Cycles” voor fg, tsax, tmb, euph en vc. In 2004 kreeg hij de opdracht om het verplicht werk voor strijkers te schrijven voor de wedstrijd “Axion classics” (uitg. Lantro): “Ciaccona”.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Met slaande trom (10.09.2003)