Johan Sluys

Categorie:muzikant, koorleider, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
Brussel, 10.03.1964
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):orgel

Biografie

Johan Sluys werd geboren op 10 maart 1964 te Brussel. In 1986 behaalde Johan Sluys zijn licentiaat in de klassieke filologie aan de KU Leuven met een thesis over Aristoxenos' Elementa Harmonica. Vervolgens studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij de Eerste Prijzen piano (klas M. Schroyens) en kamermuziek (F. Van de Vondel) verwierf. In 2000 behaalde hij er een meestergraad in de schriftuur bij Kristin De Smedt. Tot slot behaalde hij met grote onderscheiding een master in compositie bij Claude Ledoux aan het Conservatoire Royal de Mons. Daarnaast studeerde Sluys ook koordirectie bij Erik Van Nevel en Orkestdirectie bij Daniel Gazon.

In het academiejaar 1991-1992 werd Johan Sluys aangesteld als leraar piano, samenspel en begeleidingspraktijk aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven. Daarvoor doceerde hij Latijn en esthetica aan het Sint-Godelieve-instituut te Lennik. In 1994 werd hem gevraagd het parochiekoor te Vlezenbeek te dirigeren, wat hij tot het jaar 2000 zou blijven doen. In 1996 richtte Sluys zijn eigen vocaal ensemble voor oude muziek ‘Odi et Amo' op en in 1997 het Vlezenbeeks jeugdkoor ‘Karakter', dat hij zelf zou dirigeren tot 2005. Sinds 2003 tot op heden dirigeert Sluys het Ruusbroeckoor te Hoeilaart.

Als componist is Johan Sluys actief sinds het jaar 2000. Met zijn motet In het begin schiep de mens (SSATB) won hij in 2002 de Prijs voor Compositie van de provincie Vlaams-Brabant. En in 2016 won hij met zijn Homage to Vittoria de Jef Van Hoof-prijs, een driejaarlijkse wedstrijd voor compositie. In 2004 schreef hij Ciaccona als opgelegd werk voor de strijkers in de Axion Classics wedstrijd. En in 2005 werd zijn Requiem for a child soldier voor solisten, koor en percussie geselecteerd en uitgevoerd op de ISCM World Music Days te Zagreb.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Met slaande trom (10.09.2003)
Externe links:Componistenfiche Johan Sluys