Pieter Schuermans

Categorie:componist, docent, muzikant
Wilrijk (Antwerpen), 03.03.1970
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):contrabas, dwarsfluit

Biografie

Componist Pieter Schuermans leerde het métier bij Luc Van Hove bij wie hij in 1995 een eerste prijs compositie behaalde aan het Lemmensinstituut. Hij schreef talloze composities voor de meest uiteenlopende bezettingen, vaak in opdracht van vrienden musici of ensembles. In de zomer van 1998 werd hij wereldwijd geselecteerd voor de vermaarde cursus van Creative Dance Artists Trust in Wakefield in Groot-Brittannië, een cursus waarin het interactief samenwerken tussen acht choreografen en acht componisten tot het uiterste gedreven wordt.
Met zijn werk “Per Flauto e Chitarra” won hij in 2000 de Prijs van de Provincie Vlaams-Brabant.

Pieter Schuermans behaalde ook eerste prijzen dwarsfluit, contrabas en kamermuziek aan het Lemmensinstituut. Van 2000 tot 2003 was hij als contrabassist vast verbonden aan het Collegium Instrumentale Brugense.
Als fluitist musiceert hij voornamelijk in kamermuziek-verband. Hij is docent schriftuur aan het Lemmensinstituut alsook leraar dwarsfluit, contrabas en instrumentaal ensemble aan de muziekacademie van Tessenderlo.

Reeds lang verdiept hij zich in de interactie tussen muziek en beweging. Dit resulteerde o.a. in het werk “Compositie voor Blokfluitenkwartet, Percussie en Jongleur” dat hij samen met zijn broer en jongleur, Toon Schuermans, maakte. De broers ontvingen hiervoor de Tech-Art prijs 2001.


In de schoot van het Orpheus Instituut maakte hij een scriptie over artistieke interactie en de eindvoorstelling “Looking Through Eardrums”. Deze voorstelling, die in nauw samenwerkingsverband tot stand kwam met France Perpête, dans en choregrafie, met opnieuw zijn broer en hemzelf, toerde door België en was te zien op de buitenlandse podia. Pieter Schuermans richtte hiervoor zijn eigen ensemble op: eaRis company.

Selectieve werkenlijst: zie website van Pieter Schuermans

Selectieve discografie

Wiener BonbonsWiener Bonbons (1998)
populair / licht klassiek
The Belle Epoque Orchestra, Pieter Schuermans, Wim Brabants, Wim Brabants

Selectieve discografie als componist

Classics revisitedClassics revisited (2021)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Kugoni Trio, Victor Herbiet, Charles Koechlin, Benjamien Lycke, Dmitri Sjostakovich, Nimrod Borenstein, Paul Steegmans, Ward De Vleeschhouwer (...)
EssenceEssence (2019)
Klassiek
Kugoni Trio, Piet Swerts, Wim Henderickx, Jeroen D'hoe, Pieter Schuermans, Mathias Coppens
Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)
Kaleidoscope - kamermuziek van Vlaamse componistenKaleidoscope - kamermuziek van Vlaamse componisten (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Arco Baleno, Pieter Schuermans, St├ęphane Vande Ginste, Roland Coryn, Marc Matthys

Auteur van

Anonymus. Onderzoek naar muzikale creatie-en communicatieprocessen bij studentenAnonymus. Onderzoek naar muzikale creatie-en communicatieprocessen bij studenten (2011)
Thomas De Baets, Julia Eckhardt, Pieter Schuermans

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jonge Vlaamse componisten openen Transit (22.10.2004)