Gaston Nuyts

Categorie:componist, hedendaagse componist
Deurne (Antwerpen), 26.03.1922
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Gaston Nuyts werd geboren op 26 maart 1922 in Deurne. Vanaf 1943 maakte hij haast ononderbroken arrangementen van originele composities, zowel voor kleine bezetting maar ook voor symfonisch orkest. Van 1971 tot 1987 was hij leraar toontechniek aan het Koninklijk Muziekconversatorium te Brussel. Hij fungeerde vaak als jurylid bij verscheidene binnen- en buitenlandse wedstrijden. Gaston Nuyts dirigeerde talloze concerten en studio-opnames voor de radio, TV en theater (KNS Antwerpen, KVS Brussel, Alhambra Brussel, Carré Amsterdam). In 1965 begeleidde hij als dirigent Lize Marke bij het Eurovisiesongfestival met de inzending Als het weer lente is van Jef van den Berg. Nuyts was medewerker van het NIR en de BRT tot 1983, en dirigeerde ook voor buitenlandse zenders waaronder de NOS en de BBC.

In 1955 werd hij commissielid van Sabam, in 1969 bestuurslid en vanaf 1990 gedelegeerd bestuurder. Tot 2001 was hij voorzitter van Uradex, vereniging voor de rechten van de uitvoerder, en tot 1993 vervulde hij de functie van muziekadviseur van de provincie Antwerpen. Verschillende van Nuyts’ composities werden bekroond met een onderscheiding.

Zo kreeg hij in 1961 een televisie-Oscar voor het programma Wereldmelodieën. Het TV-programma Deep River kreeg de Bert Leysen-prijs. In 1966 mocht hij de Franz Andelhof-prijs van Sabam ontvangen voor zijn volksliedbewerkingen.De compositieprijs van de provincie Antwerpen won hij in 1976 voor het kamermuziekwerk Bi-Triptychon voor fluit, viool, fagot en clavecimbel. In 2005 werd hem tot slot de Europese koorcompositieprijs Die goldene Stimmgabel van AGEC toegekend voor het a cappella-koorwerk Canticum Canticorum Salomonis.


©2006 Gudrun Dewilde, voor Muziekcentrum Vlaanderen en Matrix

Selectieve discografie als componist

Lied van mijn Land 2Lied van mijn Land 2 (2005)
20ste eeuw, romantiek
Gaston Nuyts, Scheldekoor, Jan Fossey, Jef Van Hoof, Walter Hill, Arthur Meulemans, Jan Broeckx, Emiel Hullebroeck (...)
Musica BelgicaMusica Belgica (1989)
20ste eeuw
Norman Del Mar, Chantal Lefebvre, Franz Constant, Gregory Allen, Jean Baily, Louis Gilis, Filharmonisch orkest van de BRT, Jean-Marie Simonis (...)
Liederen van ons volkLiederen van ons volk
traditionele folk
Renaat Veremans, Gust Teugels, Jef Van Hoof, Herman Roelstraete, Florimond van Duyse, Gaston Nuyts, Willem de Mol, Armand Preud'homme (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Gaston Nuyts (2008)