The Boerenzonen op Speed

Categorie:artiest / groep
Genre(s):Pop / Rock, Rock / Alternative

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Pretpunkgroep uit Kessel-Lo die bekend werden met een triphopnummer, een combinatie die - naar eigen zeggen - triphoptractorpunk opleverde.

Het nummer in kwestie was "Vliegtuig" uit 1996, ondertussen een Vlaamse klassieker, met zijn parlando vocalen, slome beat en smeuig accent (da'k a geire zien, gij da'k het meen, me u alleen). Dit nummer was naar verluidt een wat uit de hand gelopen grap, maar wel een die aansloeg (6 weken in de Afrekening). "De nieuwe stijl betekende namelijk meer optredens, en optredens staan voor gratis eten en drank! Hun nieuwe stijl bezorgde hen zelfs een tournee in Bosnië. Iets wat bezwaarlijk benijdenswaardig kan genoemd worden, aangezien één van hun gitaren nog steeds een kogelgat als herinnering aan deze tour bevat!".

In 1997 werden dan de daaropvolgende singles gebundeld met nog ander moois op de CD "100% EMO (200% AMU)", uitgegeven bij Double T. Daarop ook een aantal verrassende covers (Tom Waits "Martha" wordt hier een ontroerende tekst over "onze pa is dood, hij reed met zijnen traktor door het rood", het Louis Neefs bekende "Jennifer Jennings", een flard Sex Pistols) en gastbijdragen van onder meer Mies Meulders (zie Lama's) en Tom Lumbeeck (zie Belgian Asociality). Botergeile teksten, en nummers in stijlen die variëerden van caberet tot rock, van jungle tot metal, van triphop tot ambient, iets wat aanleiding gaf tot zo diverse reacties als :
- "Een aardig plaatje dat enkel een beetje lijdt onder het feit dat er meerdere zangers aan het werk zijn. De jongen van "Vel tegen Vel" is een fantastische diseur met een schattige dialect tongval. De andere zanger is aanzienlijk minder origineel, waardoor het niveau nogal eens durft af te glijden. Redelijk debuut dus, al had er gewied kunnen worden" (Jacky Huys in Knack).
- "Erik van Neygen die, na een fout gelopen LSD-experiment, in de waan leeft dat Sanne een weergaloos lekker dier is waar je twee keer per minuut schuimbekkend overheen moet, zo klinken de heren. "Tien om te Zien" met een vette knipoog, maar geen schaamhaar beter. The Boerenzonen op Speed is een domme grap waarvan wij onderweg de pointe hebben gemist, een scheet in een fles van een op hot & spicy verlekkerde Indiër." (mvs in Humo)

Na enige jaren toeren langs de verschillende podia in Vlaanderen gaf de groep er in de zomer van 1999 de brui aan.

(Auteur: Dirk Houbrechts)